Прокуратурата в Своге привлече обвиняем за пожара в гората над село Реброво

Теменужка Петкова: Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна

Николина Чакърдъкова ще пее с дъщеря си Мария на сцената на Пирин Фолк Илия Луков и любимците на публиката Райко Кирилов и Йорданка Варджийска са подготвили много любими песни за публиката

Прибраха в ареста чичо и племенник, обвинени в сводничество и пране на пари Окръжният съд изменил първоначалните мерки

Шефът на АПИ проверява разчистването на боклуците под магистрала „Струма“

Община Елена удостои с награда примабалерината Диляна Никифорова

ЦСКА пита държавата: Кога ще ни позволите да инвестираме в стадиона?

Кейт, Уилям и децата със самолетни билети за 365 паунда общо За разлика от частния полет на Меган, Хари и Арчи за 20 000 паунда

Пожар пламна в землището на Ветрен

От октомври стартират мобилни социални и здравни услуги в община Търговище

БСП дава Христо Ковачки на прокуратурата

Убитият в село Гранит е намерен с три огнестрелни рани На мястото на местопрестъплението са открити 8 гилзи

Пари от реклама пращат Неймар в „Реал“

Икарди не иска в „Наполи“

Роботът Фьодор полетя към Космоса с думи на Гагарин Първи руски андроид на мисия на МКС

Сливането на празниците не е в полза на бизнеса

Това коментира председателят на асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНТ, а според икономиста Мика Зайкова през почивните дни не работят депутатите, държавната администрация и малтретираните учители.

От дългата почивка на Великден, по изчисления на бизнеса, ще бъдат загубени около 400 милиона лева, което е 140 милиона лева приходи в бюджета. Според Зайкова, ако няма регламентирано сливане на празниците, а решението се остави на отделните фирми и институции по места, това ще доведе до проблеми. Тя посочва за пример част от родителите, които биха имали затруднение с това кой да гледа децата им, ако са на работа в празничните дни.

„Асоциацията на индустриалния капитал упорито работи да се спре и да ограничи сивия сектор. Хората могат да изискват осигуряване върху пълния размер… ако човек упорито търси работа – може да я намери днес. Вече работника избира работодателя, а не обратно“, сподели Васил Велев.

„Проблемът е, че има мимикрия на реформи, а не реформи. Защо изтичат младите умове. Липсва визия за кариерно развитие. Компресират се заплатите. Тоест, минималната се вдига и се приближават заплатите. Затова един млад учен взима с 35 лв. повече от чистачката. Аз установих, че през почивните дни – не работят депутатите, държавната администрация и малтретираните учители. Кой работи – търговия, транспорт, хотелиерстрво“, коментира икономиста Зайкова.

Велев добави още, че много малко страни сливат празниците и това са предимно бившите социалистически страни. Според резултатите от направена анкета, трудно се работи в събота и не е ефективно да се работи след дълъг уикенд, а 2/3 от всички запитани смятат, че е по-добре да се решава на места според производствените графици.

Само в 4 страни в ЕС, когато има сливане, има отработване – в Унгария, България, Гърция и Латвия. В другите страни, ако има сливане, не се отработва. Не е важно колко време стоиш в офиса, а колко време отработваш.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.