Сливането на празниците не е в полза на бизнеса

Това коментира председателят на асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНТ, а според икономиста Мика Зайкова през почивните дни не работят депутатите, държавната администрация и малтретираните учители.

От дългата почивка на Великден, по изчисления на бизнеса, ще бъдат загубени около 400 милиона лева, което е 140 милиона лева приходи в бюджета. Според Зайкова, ако няма регламентирано сливане на празниците, а решението се остави на отделните фирми и институции по места, това ще доведе до проблеми. Тя посочва за пример част от родителите, които биха имали затруднение с това кой да гледа децата им, ако са на работа в празничните дни.

"Асоциацията на индустриалния капитал упорито работи да се спре и да ограничи сивия сектор. Хората могат да изискват осигуряване върху пълния размер... ако човек упорито търси работа - може да я намери днес. Вече работника избира работодателя, а не обратно", сподели Васил Велев.

"Проблемът е, че има мимикрия на реформи, а не реформи. Защо изтичат младите умове. Липсва визия за кариерно развитие. Компресират се заплатите. Тоест, минималната се вдига и се приближават заплатите. Затова един млад учен взима с 35 лв. повече от чистачката. Аз установих, че през почивните дни - не работят депутатите, държавната администрация и малтретираните учители. Кой работи - търговия, транспорт, хотелиерстрво", коментира икономиста Зайкова.

Велев добави още, че много малко страни сливат празниците и това са предимно бившите социалистически страни. Според резултатите от направена анкета, трудно се работи в събота и не е ефективно да се работи след дълъг уикенд, а 2/3 от всички запитани смятат, че е по-добре да се решава на места според производствените графици.

Само в 4 страни в ЕС, когато има сливане, има отработване - в Унгария, България, Гърция и Латвия. В другите страни, ако има сливане, не се отработва. Не е важно колко време стоиш в офиса, а колко време отработваш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика