Ивайло Калфин: Очаквам предложения от фондовете по плащанията на втората пенсия

Социалният министър Ивайло Калфин очаква пенсионните фондове да предложат промени в начина на плащане на втората пенсия. Той бе категоричен, че предложените промени в сектора не са опит да се понижи цената на някое от дружествата. В момента няма фонд, на който предстои смяна на собствеността, допълни Калфин.

Социалният министър отказа да коментира по-конкретно предложените промени във втория стълб на пенсионната система, но бе категоричен, че не се прави опит за удар срещу частните дружества, предаде БНР.

"Няма никаква национализация в него. Мисля, че и очаквам от фондовете да имат ясна позиция, те с двекларации общуват. Хубаво е да поискат среща днеска с Горанов, не са искали среща с него", коментира социалният министър.

В отговор на въпрос има ли вариант в закона да бъде записано, че индивидуалните партиди от втория стълб да могат да се унаследяват, Калфин посочи: "Точно това трябва да дойде от фондовете. В момента изискването е и да плащат до живот втората пенсия и партидата да се унаследява. Така че по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата докато още е жив или ако някой почине и все още има средства в партидата, тези, които управляват парите, то това е отговорността на фондовете, би трябвало да го предложат. Ако имат нужда от промени в закона, те трябва да са активните. Аз очаквам от тях отговор на този въпрос, а не от министъра на финансите", заяви Калфин.

Коментари

Задължително поле