Три доживотни, една 10-годишна и една оправдателна присъда за Килърите

Георги Вълев и съпроцесниците му бяха доведени под конвой в сградата в затвора, използвана за заседанията по процеса "Килъри" Снимка: ВАС

Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев от престъпната група "Килърите" ще лежат доживот в затвора без право на замяна. Това постанови Варненският апелативен съд /ВАС/, който потвърди присъдите на Шуменския окръжен съд, произнесено през декември 2013 г.

Тримата бяха признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

ВАС заседава по делото за втори път, след като през февруари 2014 г. друг състав оневини тримата за убийството на бизнесмена Борислав Георгиев и им даде доживотни присъди при специален режим. Година по-късно обаче Върховният касационен съд отмени тези наказания и върна процеса обратно във Варна.

Заради липсата на подходяща зала в съдебната палата и въпреки постоянните протести на защитата на обвиняемите заседанията се провеждаха зад стените на затвора. След разпит на 10 свидетели сега ВАС потвърди първоначалните най-тежки по българския закон наказания на Сумиста, Кеца и Вълев.

Заедно с тях като помагачи и участници в палежи, побои, лихварство и притежание на незаконни оръжия подсъдими бяха Райчо Стойнев, Янко Попов и бившият полицай Петър Атмаджов. Докато делото се точеше на различни нива, Атмаджов си излежа 4-годишната присъда за побой над либиец.

ВАС оправда и Райчо Стойнев, който бе осъден като помагач при убийството на Румен Рачев през 2009 г. Стойнев излиза на свобода и няма да плаща кръвнина на роднините на убития, постановиха магистратите.

Със същия мотив те намалиха от 17 на 10 г. ефективната присъда на последния участник в "Килърите" - Янко Попов-Туцо. Присъдите ще бъдат обжалвани пред ВКС, категорични бяха адвокатите на Стоянов, Костов и Вълев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право