Уникален метод за ремонти на ВиК-мрежата използват в Сливен

Стефан Радев Снимка: Община Сливен

Уникална технология за ремонт на ВиК-мрежата ще бъде използвана в Сливен - съобщи кметът Стефан Радев /ГЕРБ/. Тя ще бъде приложена на трасе от около 600 метра, което е било изградено още преди години през първия етап на водния цикъл на града.

Обектите от този етап обаче не са приети и до днес заради некачествено изпълнение. Вече положените и дефектирали тръби ще бъдат почистени. След това в тях ще бъде положена нова гъвкава тръба, която след нагряване със специални лапми под земята, ще се втвърди.

"Технологията е уникална за България, досега е използвана само при ремонти в Поморие и Стара Загора. С нея се спестява разкопаването, необходимо за подмяна на старите с новите тръби. Спестяват се огромни неудобства за гражданите" - коментира кметът. Ремонтите по безизкопния метод ще бъдат изпълнени от ДЗЗД "Хидро партньори". Те станаха възможни, след като от МРРБ отпуснаха на Сливен 1,6 млн. лева.

Първият етап на водния цикъл бе по програма ИСПА. Общината е длъжна да отстрани пороците в строителството, за да свърже първия с втория етап на ВиК-ремонтите. Когато това стане, ще бъдат приети в експлоатация и всички обекти от втория етап.

Средствата за него в размер на 62 млн. лева бяха осигурени по ОП "Околна среда". Ако той не бъде въведен в експлоатация, има опасност Сливен да връща наказателно 40 млн. лева.

Коментари

Задължително поле