Очаква се турският премиер Давутоглу да подаде оставка

Извънредна пресконференция на турския министър-председател Ахмет Давутоглу се провежда в момента. Очаква се той да потвърди слуховете, че ще подаде оставка.

Вестник Cumhuriyet съобщава, че неотдавнашните спорове между Давутоглу и Ердоган не са били изгладени по време на срещата им вчера. В резултат на това Ердоган е решил да каже сбогом на Давутоглу.

Извънредно заседание на ПСР ще се проведе в 20-дневен срок, за да бъде избран нов председател на политическата сила.

Според източници, цитирани от турския в. „Хюриет“, на партийния конгрес премиерът няма да кандидатира за пост. Въпреки това според източници конгресът няма да премине безпроблемно, тъй като премиерът има влияние върху близо 120 депутати.

Слуховете за възможно оттегляне на Давутоглу се появиха, след като на 3 май той заяви, че не се притеснява да „се оттегли, от който и да е пост“. Подозренията за влошаване на отношенията между двамата се засилиха и след като по-рано през април изпълнителния комитет на ПСР взе решение да лиши Давутоглу от правото да назначава регионални партийни лидери. През изминалите месеци партийни представители от клонове на партията в 15 провинции и области бяха сменени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят