Подводниците на бойния флот вече само на изложба

Снимки: Авторът

На вековния юбилей на подводното плаване

Този месец се навършват 100 години от най-знаменателното събитие в българската военноморска история - приемането на първата подводница и началото на подводното плаване в България.

Точно на 25 май 1916 г. на пристанището на двореца Евксиноград, с тайна церемония, е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18, в присъствието единствено на царското семейство. "Не са били поканени журналисти, за да увековечат със снимки този исторически факт, които да останат за поколенията", посочи кап. I ранг Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите в България.

В навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, Военноморският музей представи уникална юбилейна изложба „100 години подводно плаване в България”, а присъстващите ветерани и морски офицери с носталгия отбелязаха, че подводниците на България вече могат да се видят само на изложба.

Последната бойна "Слава" беше изведена от строя с тъжен военен ритуал на 1 ноември 2011 г., а преди нея и подводница "Надежда". "Флот без подводница е като човек с една ръка", каза кап. Станков и припомни, че през 80-те години България е имала 4 подводници, с които е можела да прегради цялото море. А с приемането на първата подводница по време на Първата световна война тя е била 11-тата страна в света, притежаваща свой подводен флот.

За първи път от 90 години насам след сериозна реставрация беше показана скулптурната експозиция на рубката на УБ-18, дело на известния творец Кирил Шиваров.

Изложбата проследява цялата история на българското подводно плаване, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на 8 отделен дивизион подводни лодки. В нея са използвани снимки, материали, експонати от фонда на Военноморския музей - Варна, Съюза на подводничарите и Пункта за базиране -Варна. Има дори запазено шише с морска вода от 150 м. дълбочина, използвана при обичайния ритуал за бойно кръщаване на новобранците на борда на подводница "Надежда".

На 6 май Военноморският музей - Варна ще работи с вход свободен за своите посетители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес