Безпрецедентно: Домоуправители пишат до КЗК да не се блокира санирането в Благоевград

Над 50 домоуправители на 73 блока в Благоевград внасят в Комисията за защита на конкуренцията искане, с което молят да не се блокира процедурата по санирането на сградите им по Националната програма за енергийна ефективност. Дотук се стигна след като 12 фирми, които не успяха да спечелят търговете за саниране, блокираха дейността на общината чрез обжалване. Действията на фирмаджиите взривиха общественото недоволство в Благоевград и домоуправителите направиха специална среща с кметът на общината Атанас Камбитов, на която бе заявено, че хората са готови да излязат на протест.

"Право на фирмите е да обжалват, но това рефлектира върху съгражданите ни, които разчитат на тази програма. В България има фирми, на които това им е бизнесът - участие в търгове и след това обжалване. Смятам, че това е саботаж срещу усилията на цял един град, явно се прави тенденциозно, за да изостане градът ни в програмата, защото сега сме водещи в страната", коментира кметът Камбитов. Той заяви, че държавата ни е много демократична, защото с минимална такса от 50 лева внесена в КЗК може да се блокират процедури за стотици милиони лева.

За кмета по-странно е, че една от фирмите си е позволила не просто да обжалва търг, а има внесена жалба срещу бъдещи тръжни процедури за санирането, с мотива ,че ако не се спрат , то щял да бъде нарушен обществения интерес. В същото време до момента по националната програма са минали 5 подобни тръжни процедури, въпросните фирми обаче не са обжалвали, защото са печелили.

„Явно някои са свикнали да им се дава, а не да печелят", каза кметът Камбитов по този повод.

По повод на обжалванията се пусна и слух в Благоевград, че това се правело, защото нямало финансиране по програмата, осигурено от правителството.

„Няма такова нещо, санирането е обезпечено финансово и то ще се случи, единственото което може да направят тези фирми е да забавят изпълнението, но няма да го спрат, нито да компрометират програмата, заяви кмета на срещата с домоуправителите.

"Надявам се КЗК да отхвърли това предварително изпълнение. Тогава ние ще може да продължим тръжната процедурата паралелно с разглеждането на жалбата в КЗК и няма да се губи време", обясни кметът.

Досега в града са санирани 9 блока, като очакванията бяха до есента около 130 да са готови, което е 90% от сградите, отговарящи на условията. Само преди броени дни министър Лиляна Павлова инспектира работата по програма и обяви, че Благоевград е шампион по санирането.

„Срещу тази жалба сме, защото ще останем поне още година със старите дограми, без изолация на блоковете. Това ще доведе до по-високи сметки за ток, до повече разходи през зимата. Вярваме, че тези фирми гонят собствения си интерес, а не обществения. С декларациите ще възразим срещу подадената жалба, която пречи на нас, жителите на града. Дано КЗК не спре процедурата”, казаха домоуправителите на 73 блока с над 20 хиляди живущи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони