Как се напиват животните - слон и маймуна на алкохолно парти заедно с жираф и щраус

Някои видове животни са привлечени от презрели плодове и богати на алкохол нектари.

Плодовете на дървото марула масово опияняват животните в Африка. Щрауси, слонове, жирафи, маймуни ядат презрелите плодове на дървото - а те вече са започнали да ферментират. Животните се напиват и всяко рязко движение ги плаши до смърт, падат, плетат крака, опитват се да застанат на главата си, а след това ги мъчи махмурлук.

Някои мъжки пеперуди обичат да пият бира, пише в статия на National Geographic. "Изваждала съм пеперуди от кенчета с бира." казва Кати Прудик, ентомолог от Университета в Аризона.

И на други насекоми също им се отваря глътката за бира. През 2008 година изследване показа, че 35 вида молци са също толкова привлечени към виното както към бирата.

Други насекоми се обръщат към бутилката, когато са сексуално отхвърлени. През 2012 година в списание Science публикуваха проучване, сравняващо хранителните предпочитания на мъжките обвързани мухи, и тези, които са сами. Резултатът показал, че необвързаните мухи предпочитали храни, съдържащи алкохол, а обвързаните-не. Причината е че необвързаните мухи имат ниско ниво на неуропептид F, заради което се обръщат към чашката, където да намерят удоволствие.

Някои бозайници също се напиват. Това става инцидентно и обикновено е заради изяждане на нектар или ферментирал плод.

Дон Мур, директор на зоопарк в Уошингтън, е наблюдавал ефекта на презрелите плодове върху животните. "Виждал съм белоопашат елен да яде ферментирали ябълки в овощни градини."-казва Мур. По неговите думи, когато се напият, елените стават сънливи и започват да се препъват. Той добавя, че това е общо наблюдение в регионите, където растат ябълки.

През 2011 година много медии съобщиха за лос в нетрезво състояние, който се заклещил за ябълково дърво в Швеция.

Появи се и видео с пияна катерица, опитваща се да прескочи ограда. Причината за алкохолизирането на животното са презрели плодове, но имаше съмнения, че животното нарочно е опиянено от хора, за да снимат видеото.

Появи се и клип с маймуни, които се напиват на плажа, крадейки коктейлите на посетителите.

Много прилепи ядат ферментирали плодове и нектари, след което могат да се справят с летенето. През 2010 година проучване, публикувано в PLOS ONE излезе с данни, че при определени прилепи пиянството не пречи на ехолокационните им умения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл