Юристите на McDonald’s консултират ТПТИ

Като „машина за произвеждане на политическо безсилие“ определят ТПТИ лидери в ЕС.

Юристи на хранителния гигант McDonald’s, който е здраво стъпил на българския пазар, са сред консултантите на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) в преговорите между ЕС и САЩ. Това разкриха представители на Европейската гражданска инициатива, орган от над 500 неправителствени организации от ЕС, който е против ТПТИ и организира петиция срещу него, събрала над 3,5 млн. подписи от страните членки на Евросъюза.

Самото ТПТИ е секретно и се изготвя от представители на ЕК и Щатите. Превес сред консултантите по него обаче имат юристите на големите международни корпорации. От текстове от споразумението, изтекли преди дни и публикувани от неправителствената организация Greenpeace, става ясно, че в настоящия си вид ТПТИ носи риск за околната среда на Стария континент и за здравето на над 500 млн. европейци, 7 млн. от които българи.

Наредби на ЕС за химикалите и химическата промишленост например, които налагат стриктни предпазни мерки с цел безопасност, могат да бъдат отслабени заради натиск от страна на САЩ. Американците настояват и за отстъпки относно замърсяването с ГМО в селското стопанство.

Разпоредби в ТПТИ, свързани с генномодифицираните организми, биха дали на корпорациите възможност за безпрецедентна намеса в регулациите на ГМО и от двете страни на Атлантическия океан, както и възможност за намеса в бъдещи такива.

След като преди дни Франция обяви, че оттегля подкрепата си от ТПТИ в настоящия му вид и не желае компромиси с високите европейски стандарти, примера й последва и Австрия.

„Машина за произвеждане на политическо безсилие.“ Така определи споразумението френският евродепутат Яник Жадо и зам.-председател на Комисията по международна търговия на Европейския парламент.

Втора година продължават официалните преговори между САЩ и Европа за създаване на единен пазар. Работни групи правят срещи под надзора на мултинационални компании. Неправителствени организации, синдикати и обществени лидери не само не присъстват на тези разговори, но и документите се крият прилежно. Дори европейските депутати нямаха достъп до тях, а в момента се ползват с ограничен такъв.

Една от най-неприемливите клаузи в ТПТИ е въвеждането на механизъм за защита на инвеститорите. Става въпрос за тайни, частни арбитражни съдилища, в които корпорациите ще могат да съдят държавите за милиарди евро обезщетения без право на обжалване от страна на правителствата, ако инвеститорът сметне, че местни регулации и стандарти за защита на потребителя им пречат на печалбите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини