Сергей Станишев - Човекът Партия

Може да се спори кой ще остане в книгите като най-разпознаваемия лидер на Българската социалистическа партия (БСП) в новата й история през последните 25 години, но със сигурност първият претендент за званието ще е най-дългогодишният й до момента председател Сергей Станишев. В светлините на залеза, който изживява столетницата напоследък, кой може да каже нещо друго. Освен всичко той е първият българин председател на Партията на европейските социалисти - два мандата досега.

Роден на 5 май 1966 г. в гр. Херсон, днешна Украйна (засега), Сергей Станишев произхожда от истинската комунистическа „аристокрация”. Баща му Димитър е бивш партизанин, теоретик на международното работническо движение, а през 70-те и секретар на ЦК на БКП, отговорен за връзките на партията с другите комунисти по света. Тази посока на развитие ще следва и Сергей Станишев през цялата си кариера. Дипломант на Историческия факултет на Московския държавен университет през 1989 г. с теза, посветена на ролята на униформите за повишаване бойния дух на войската, Станишев отрано има възможността да се запознае с историческото прозрение, че групи хора, облечени в едни и същи дрехи, символизират и за носещите облеклата, и за околните някаква организация и най-вече власт.

След завръщането си в България в средата на 90-те с титла доктор на науките Сергей Станишев заема полагащото му се място в т. нар. Международен отдел на БСП. Тихо и скромно място. Докато формално „завежда отдела” до 2001 г. успява да закачи още една тапия на стената - от London School of Economics - върху външната политика на Русия през новото столетие.

С идването на ХХІ век започва и стремглавият възход на Станишев през партийния апарат. През 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП, а през лятото на 2001 г. става народен представител от Русенска област. Същата година е издигнат на поста председател на ВС на БСП, овакантен от новоизбрания президент Георги Първанов. Много важно е да се каже, че точно Сергей Станишев предлага да бъде издигната кандидатурата на Първанов за държавен глава от името на социалистите. Първанов е избран изненадващо за всички в България, а когато няколко години по-късно БСП поема властта в страната, Станишев става министър-председател, начело на превърналата се в нарицателно за неприятен спомен Тройна коалиция. Точно през това управление Сергей Станишев реализира на практика „стратегическата цел” на страната да бъде приета за член на Европейския съюз.

Първите години след приемането на България в ЕС страната се движеше слепешком през лабиринтите на тромавите европейски административни процедури, а дигиталното гражданско общество постепенно набираше скорост. И така през 2008 г. се стигна до първото от десетките, които ще последват през следващите години, „големи спирания” на европейски средства по структурни фондове. Тази редова административна мярка се превърна в повода за „първата българска фейсбук война”, която Сергей Станишев безславно загуби с презрителната реплика: „Здравейте, циркаджии”, към внасящите гражданска подписка в Министерския съвет. Година по-късно лидерът на БСП ще трябва да преживее най-големия изборен разгром в историята на партията си в полза на ГЕРБ на Бойко Борисов (който пък по ирония на съдбата също падна от власт три години по-късно във „втората (зимната) българска фейсбук война”).

Въпреки катастрофалните резултати на изборите през 2009 г. и политическите скандали с него, близките му и бивши министри от кабинета Сергей Станишев отказва да напусне председателското място в БСП и започва да работи усърдно за осъществяване на следващия етап от кариерата си - международния. Известен с близките си отношения с тогавашния лидер на Групата на ПЕС в Европейския парламент, влиятелният германски социалдемократ Мартин Шулц (настоящ председател на ЕП), през 2011 г., Станишев е избран единодушно за временен приемник на Пол Расмусен начело на партийното обединение на социалистите. Конгресът на ПЕС от 2012 г. му дава първи пълен мандат на поста председател на Партията на европейските социалисти, който заема и до днес. През 2014 г., когато е избран за евродепутат, предава щафетата в БСП на Михаил Миков, за да се концентрира върху международната си дейност. В светлината на терористичните нападения в Париж и Брюксел по инициатива на Сергей Станишев през март тази година френският президент Франсоа Оланд беше домакин на среща на върха на левите лидери от цяла Европа, посветена на баланса между сигурността и защитата на социалните ценности.

Отказва се от имунитета си на евродепутат

На 11 март 2015 г., по-малко от година след като е избран за член на Европейския парламент, колегите на Сергей Станишев снемат имунитета му, за да бъдат повдигнати срещу него обвинения от българското правосъдие за загубени секретни документи по време на мандата му като премиер. В решението на евродепутатите се подчертава, че съгласието им да свалят имунитета на Станишев не е свързано с работата му на законодател в ЕП. Три месеца по-късно ПЕС преизбира председателя си за още един мандат на поста, макар и с не толкова широка подкрепа, колкото през 2012 г.

За него

Любовта промени живота ми

Между нас има истински силно привличане, химия. Може би защото сме много различни и прекрасно се допълваме - аз съм емоционална и темпераментна, той е спокоен, търпелив и сдържан в поведението си. Дълбоко в себе си просто знам, че Сергей е мъжът за мен. С него се чувствам най-добре. Любовта ми даде сили да направя крачката и да променя живота си.

Съпругата на Станишев – Моника, пред списание „Мери“

Показа, че може да загуби всички избори

Сергей Станишев показа, че няма избори, които да не може да загуби. Тази кампания, при която ГЕРБ си правеше самоубийствени атентати всеки ден, в която имаше институционални изригвания срещу нашия основен опонент, ние съумяхме да я загубим в национален мащаб и за това се иска организационна дарба.

Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи в кабинета „Станишев“

Доказал е, че се бори за бъдещето

Сергей Станишев във всички изминали години е доказвал, че се бори за бъдещето. Той направи всичко възможно, за да може партията му да скъса с миналото и да се модернизира.

Ханес Свобода, бивш лидер на фракцията на социалистите в Европарламента

Нанесе вреди на левицата

Най-голямата ми грешка е Сергей Станишев, аз го предложих за лидер на БСП, заблудил съм се в неговите качества. Управлението му не бе добро за България, той нанесе и големи вреди на левицата в страната.

Георги Първанов, президент на България (2002-2012), пред Нова телевизия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи