Откриват детски полицейски управления в училищата на Шуменско

Снимка: Цветелина Георгиева

Шест детски полицейски управления отворят врати в различни училища в Шуменско, поне веднъж седмично децата ще имат "час на полицая". Идеята е в това време да се провеждат лекционни и практически занятия. Целта да се формира чувство на уважение към законността и реда, към човешкия живот, да се възпитат децата в нетърпимост към проявите на насилие, агресия, хулиганство.

Занятията стартират на 16 май със запознаване на учениците с дейността на охранителна полиция, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. Те ще научат и как се оказва долекарска помощ, ще слушат лекции за вредите от тютюнопушенето, алкохола, дрогата. Сериозно внимание ще бъде обърнато на пътната безопасност, както и какви са начините за лична защита при нападение. Предвидени са и часове по криминалистика, когато децата ще разберат как се събират доказателства.

В часовете на полицая ще участват инспектори от Детска педагогическа стая, служители от група "Охрана на обществения ред" и "Пътна полиция". Освен лекции ще има практически занятия, викторини, ролеви игри. Предвидени са дори родителски срещи с участие на полицаи по проблемите, касаещи възпитанието и сигурността на децата.

В Шумен Детско полицейско управление ще има в СОУ"Панайот Волов", в което ще участват 19 ученици, второто е близкото с.Царев брод в ОУ"Св.СВ.Кирил и Методий" за 16 деца. В град Велики ще бъде изградено полицейско управление за 45 ученици в местно основно школо. В град Каспичан в детското управление ще участват 32-ма третокласници, а други 25 ще бъдат обучавани в СОУ "Васил Левски" в град Нови пазар. Детско полицейско управление ще има и на територията на РУ-Каолиново, в което ще участват 20 ученици от третите класове в СОУ "Георги Раковски".

Програмата за лекционно и практичеко обучение е готова чак до месец юни 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони