Омбудсманът може да сезира Конституционния съд, ако президентът не наложи вето

"Ако президентът не наложи вето на Изборния кодекс, Консултативният конституционен съвет към омбудсмана ще вземе решение дали да подаде конституционна жалба", заяви омбудсманът Мая Манолова пред "Фокус". Тя коментира провелата се среща с представители на български организации в чужбина и декларира, че ще положи още усилия разговорите между гражданите и депутатите да продължат, за да може всички пречки да бъдат преодолени.

„Сега на ход е президентът и той трябва да прецени дали ще наложи вето на някои от текстовете. Ако това се случи, ще има следваща серия от разговори и опити да бъде смекчена позицията на управляващото мнозинство по темата за гласуването в чужбина“, уточни Манолова.

Според нея президентът е не е в толкова тежка ситуация.

„Не е задължително един текст да е противоконституционен, за да му бъде наложено вето от президента. Може просто текстове, които според него ограничават права или не са в полза на демократичния процес, да бъдат върнати за ново обсъждане в парламента“, коментира Манолова.

Омбудсманът оцени положително резултатите от днешната среща. По думите й равносметката е, че Изборният кодекс е „върнат в полето на диалога“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика