Плевнелиев на 6 май: Да бъдем патриоти, а не криворазбрани националисти. Хибридни, пропагандни и кибератаки са факт

"Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено, свободно и толерантно. Да бъдеш патриот, който обича Родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния." Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на гергьовския парад.

"За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско - посочи Плевнелиев - Сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото."

„Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите”, подчерта държавният глава.

„Лесно е да рушиш и да дестабилизираш. Трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение. Смисълът на помирението не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не да местиш граници, а да мислиш отвъд границите. Да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща”, добави Росен Плевнелиев.

По думите му рисковете и сигурността за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки. „Незаконното анексиране на Крим, Украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки са факт”, заяви Росен Плевнелиев.

Според него днес България стои добре на фона на многобройните кризи около нас.

"Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъда способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведен до успешен край съгласно приетите стратегически документи”, призова държаният глава. Той отбеляза, че през изминалата година са взети важни решения за националната сигурност и отбрана, по които е постигнато широко политическо съгласие и посочи, че най-важното сега е доброто и ефективно изпълнение на Програмата за модернизация на Въоръжените ни сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика