109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles

Нов връх за родното винопроизводство - 4 големи златни, 47 златни и 58 сребърни отличия

Рекордните 109 медала спечелиха родните вина в 23-ото издание на най-престижния в света независим конкурс за вино "Concours Mondial de Bruxelles", който за първи път се проведе в България от 29 април до 1 май в Международен панаир - Пловдив. Това стана ясно след обявяване на победителите и резултатите от конкурса, на който България затвърди имиджа си на производител на качествени вина - 42% от представените в конкурса близо 260 проби отличия.

От всичките 109 спечелени медала 4 са големи златни, 47 - златни, а 58 - сребърни. Призът ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ се присъжда на вина, получили над 92 точки. Тази година суперпрестижното отличие завоюваха:
- Leva Chardonnay - Dimiat & Muscat 2015 - Vinex Slavyantsi;
- Domaine Boyar Korten Natura Mavrud & Rubin 2014 - Domaine Boyar International;
- Salla Cabernet Franc 2013 - Salla Estate
- Stallion Classic 2012 - Angelus Estate

Рекорден брой проби - 9000 от 55 държави, се представиха в 23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles. Рекорден бе и броят на мострите на български винопроизводители - 257 от 70 изби. За сравнение преди 5 години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през 2015 г. за престижните отличия се състезаваха 80 родни вина, а на 42 % от тях бяха присъдени златни и сребърни медали. По количество мостри през 2016 г. България се нареди на шесто място след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили, като страната ни представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното международно жури от енолози, еножурналисти, сомелиери и експерти.

Изключителният успех на "Concours Mondial de Bruxelles" е резултат от обединените усилия на Probegex, Националната лозаро-винарска камара, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Съюза на енолозите в България, Община Пловдив и Университета по хранителни технологии в града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес