Зам.-държавният секретар на САЩ: Оценяваме това, което направи българският премиер - силни институции и силна демокрация. Борисов: Благодаря

Силно подкрепяме България и оценяваме това, което направи българският премиер. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, предаде „Фокус”.

Двамата разговаряха в Министерския съвет близо час и половина за сътрудничеството в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения между двете държави. На срещата присъстваха също външният министър Даниел Митов и военният министър Николай Ненчев. Преди това заместник-държавният секретар на САЩ се срещна и с държавния глава Росен Плевнелиев.

„Днешният ден е символичен и за Съединените щати. Ние се присъединяваме към българите, за да почетем службата и жертвите от българските въоръжени сили. Ние сме съюзници в НАТО. Стоим рамо до рамо и наистина разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички граждани, както и нашето партньорство“, коментира Блинкен.

По думите му неговата визита подчертава силния ангажимент на САЩ към България и към разширяването на сътрудничеството. „Оценяваме високо лидерството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в региона“, заяви той. „Оценяваме и приветстваме вашите усилия, за да се постигне това, особено усилията, които се правят в енергетиката, отбраната, сигурността и поддържането на върховенството на закона“, обърна се американският заместник-държавен секретар към българския премиер.

Той открои успешните усилия на правителството в борбата с корупцията и контрабандата. „Това е изключително достижение и наистина има много уроци, които могат да се научат от други държави“, подчерта Блинкен. Той допълни, че предстоящата среща във Варшава и темата за модернизацията на българските военни сили също са били част от разговора между него и Борисов. „Силно подкрепяме България и оценяваме това, което направи българският премиер, за да достигнете до достиженията, които имате тук – силни институции и силна демокрация“, каза още Антъни Блинкен.

Благодарение на усилията ни да се справим с корупцията и контрабандата имаме повече ресурс за армията, обясни премиерът Борисов след срещата. „Благодаря от имено на министъра на външните работи и от името на военния министър за високата оценка, която дадохте за нашите военнослужещи, които са на мисия и за добрата оценка за съвместните ни действия. Благодаря, че оценихте нашите усилия за справяне с корупцията и контрабандата. Благодарение на тях имаме по–голям ресурс за армията“, заяви премиерът Борисов. „Нашите военни показват всеки ден, че са на изключително добро ниво. Да им пожелаем на този празник да са живи и здрави“, допълни той.

Стратегическото партньорство между България и САЩ е основа за по-активни съвместни действия за справяне с общите предизвикателства пред сигурността. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата си със заместник-държавния секретар, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че в условията на множество кризи в съседните на страната ни региони, България остава предвидим и надежден съюзник и е ключов фактор на стабилността в Югоизточна Европа. „Българските институции ще продължат да работят за реализацията на 9-те проекта за модернизация на Въоръжените сили. С най-висок приоритет е проектът по придобиването на нов тип боен самолет“, отбеляза президентът, който призова за активна подкрепа от партньорите от НАТО в този процес. „На заседание на КСНС беше взето решение за постепенно увеличаване на бюджета за отбрана до достигане на 2 % от БВП през 2024 г. и България е решена да изпълни този ангажимент“, увери още Росен Плевнелиев.

Променената среда на сигурност налага повишаване на отбранителните способности на българските Въоръжени сили, категоричен беше президентът и оцени високо приноса на САЩ за гарантиране на европейската сигурност. Държавният глава приветства решението на американското правителство да увеличи финансирането на различни проекти в сферата на отбраната до 3,4 млрд. щ.д. за 2017 г., в рамките на инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа. Росен Плевнелиев призова на всички държави членки от Източния фланг на НАТО да бъде гарантирана еднаква сигурност.

Антъни Блинкен изрази решимостта на САЩ да защитават сигурността на всички свои съюзници в Европа и подчерта, че това ще бъде потвърдено и на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. Беше откроено значението на ситуацията на сигурност в региона на Черно море. Според Росен Плевнелиев ефективното използване на българо-американските съвместни съоръжения и военните летища, които отговарят на стандартите на НАТО, са важен компонент от общите усилия на Алианса в региона. Работните групи между България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона, борбата с тероризма и образованието задълбочават стратегическия диалог между двете държави и вече постигат конкретни резултати, беше общата позиция на президента Плевнелиев и на заместник-държавния секретар Блинкен. Антъни Блинкен оцени високо силната ангажираност на българското общество и политическата воля на правителството да доведат до успешен край реформата в съдебната система. Обща беше оценката, че подписването на Окончателното инвестиционно решение за изграждане на газовия интерконектор България – Гърция е принос за постигането на реална диверсификация в доставките на природен газ не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа. Чрез този интерконектор страната ни ще получи възможност за доставки на природен газ от региона на Каспийско море чрез Южния газов коридор. Израз на сериозния ангажимент на българската държава към междусистемната връзка с Гърция е увеличената държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, заложена в бюджета за 2016 г. Страната ни е заинтересована и от участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис, чрез който може да се доставя природен газ за вертикалния коридор „Юг-Север“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика