Зимбабве ще печата нова "зомби валута"

Показателни за хиперинфлацията са десетките различни емисии банкноти, пуснати в обращение само в рамките на 10 години — от 10 зимбабвийски долара до 100 милиарда.

Централната банка на Зимбабве започва да печата нови банкноти, еквивалентни на американския долар, с които се надява да облекчи липсата на физически пари в страната, предаде БТВ.

Банката ще отпечата банкноти, който ще отговарят на стойност от 2 до 20 американски долара, но все още няма обяснение как ще бъде гарантирана стойността на новите банкноти.

Действието на банката е оценено от опозицията в страната като крачка към връщането на старите местни долари, които бяха изоставени преди седем години, когато инфлацията достигна измерение от 500 млрд. процента.

Много местни търговци определят новите банкноти като „зомби валута”, защото ще ги получават от клиенти, но няма да могат да се разплащат за стока на едро с тях.

Централната банка ще обърне в нови банкноти и 40% от всички депозити, както и други 10% в евро. Очаква се местните да отхвърлят новата валута, ако нейната стойност не бъде гарантирана от американското правителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят