Руски оркестър изнесе концерт в Палмира в памет на жертвите при освобождението на града от "Ислямска държава"

На сцената на античния амфитеатър в Палмира беше изнесен концерт в памет на сирийските военни, които загубиха живота си при освобождението на града от бойците на "Ислямска държава", предаде RT.

Прочутата Шакона на Йохан Себастиян Бах като символ на възраждането прозвуча сред руините на древния град, който почти година беше в ръцете на варвари. В амфитеатъра, където се проведе концертът, джихадистите от "Ислямска държава" екзекутираха главния археолог на централния музей на града Халед Асад, защото той отказа да им сътрудничи и да им покаже скритите антики, припомня БНТ.

Концертът на оркестъра на Мариинския театър беше в негова памет, в памет на руския старши лейтенант Александър Прохоренко, загинал при освобождението на Палмира като самопожертвователно насочва вражески огън срещу себе си, и в памет на жертвите на тероризма в целия свят.

Почти 500 души присъстваха на грандиозното събитие - жители на града, военни и представители на международни организации.

Чрез видеовръзка към тях се обърна Владимир Путин. "Благодаря ви за днешната удивителна хуманитарна акция- концерт в освободената от терористи Палмира. Считам я за израз на благодарност, възпоменание и надежда. Музиката, която ще прозвучи, е израз на нашата душевна болка, негодувание и протест срещу варварството и насилието, против тези нехора, които унищожиха безценни паметници на световната култура и изпълниха тук масови екзекуции", каза руският президент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура