Двама младежи от Елена и Априлово стават зам. министри за ден

Зам. министъра на просветата Диян Стаматов

Двама младежи от Елена и село Априлово ще станат заместник- министри на образованието в Деня на ученическото самоуправление. Инициативата ще се проведе на 9 май, а поканата към Стефан Станев от Елена и Митко Асенов от Априлово е отправена лично от зам. министъра на просветата Диян Стаматов.

Стефан Станев е председател на Училищния парламент и Ученически омбудсман в СОУ „Иван Момчилов” в Елена, а Митко Асенов е ученик в Професионалната гимназия по транспорт ”Макгахан” в София.

Двамата са сред най-активните доброволци в младежката мрежа на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” със седалище във Велико Търново.

Зам. министърът харесал средношколците по време на на дебат за училищното образование с председателите на ученически парламенти от 170 школа, участващи в програмата „Всеки ученик ще бъде отличник”.

Младежите ще поемат ресора в МОН в 9 часа в понеделник. Те ще представят своя програма с конкретни предложения за развитие на училищното образование и повишаване на неговото качество. Програмата ще бъде обсъдена със зам. министър Стаматов и просветния министър Меглена Кунева. По-късно младежите ще участват и в пресконференция на ведомството.

Програмата за намаляване на отпадането на ромските ученици „Всеки ученик ще бъде отличник” се изпълнява в 170 училища в цялата страна. Нейните основни дейности са насочени към превенция на отпадането и задържане на ромските деца в училище, увеличаване на броя на реинтегрираните и записани отново в училище деца, увеличаване на броя на възрастните роми, включени във форми на учене през целия живот, чувствително увеличаване на процента на ромските младежи, които продължават своето образование в средни училища.

Един от елементите на програмата е активизирането на учениците, в рамките на който са създадени Ученически парламенти или съвети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование