13-годишен осъди застраховател да плати за смъртта на баща му

13-годишно момче осъди застраховател да му плати 60 000 лв. обезщетение за смъртта на баща му, който загинал през юли 2012г. при пътен инцидент между Омуртаг и Търговище.

Делото срещу застрахователя е заведено в Окръжния съд в Търговище от майката на детето, като негов законен представител.

Бащата К.К., който бил рокер, издъхнал от масивен кръвоизлив в белия дроб. Тежките травми били причинени при падане от мотор след изпреварване на "Мерцедес" на бизнесмен от Омуртаг.

Водачът на лъскавата кола беше осъден за трагедията и изтърпява наказание. Той имал гражданска отговорност и искът за 180 000 лв. неимуществени вреди е отправен към застрахователя. Дружеството оспорва претенциите, като смята, че загиналият е съпричинил трагедията.

От съдебното решение става ясно, че родителите на детето се разделили, когато то било на 2 год. След това не е виждало баща си, не е поддържало връзка и не е получавало издръжка. Страдало и искало да се запознае с таткото, който вече имал друго семейство в Добрич. Трагедията попречила на очакваната среща. Момченцето получило тикове от психичната травма и се наложило да посещава психолог. Неговото заключение било, че е нужно време, за да може то да изживее станалото.

"В резултат на загубата, в момчето се е зародила тревожност и страх, че може да загуби майка си и баба си. Смъртта на бащата силно е влошила емоционалното му състояние, защото се надявал един ден двамата да се срещнат и да се опознаят, а сега това няма да може да се случи", пише в решението на съда.

Магистратите приемат, че искът е прекомерно голям и го намаляват на 100 000 лв. Отчитат още, че загиналият рокер също имал вина за трагедията. Той карал с близо 190 км при разрешени 50 км в участъка на инцидента. Така съдът определя детето да получи 60 000 лв. обезщетение. То трябва да плати близо 3000 лв. за разноски на застрахователя, според размера на отхвърлената част от иска.

Решението на Окръжния съд в Търговище подлежи на обжалване пред Апелативния във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини