Фейслифт на Столетницата

Снимка: Пламен Стоименов
Корнелия Нинова

За първи път жена ще е начело на БСП. За първи път действащ лидер на партията стигна до балотаж и загуби. Смяната на върха на столетницата делегати определиха като фейслифт. В пластичната хирургия това означава опъване на бръчки. При автомобилите така наричат промяната на външния дизайн при запазване на същия двигател.

На балотажа Корнелия Нинова се наложи над Михаил Миков с 46 гласа (395:349). При първото среднощно гласуване за председател на социалистите Миков водеше с 329 гласа пред Нинова, за която бяха пуснати 280 бюлетини.

С викове "Победа" и "БСП" делегатите на 49-ия конгрес посрещнаха Нинова още преди да бъдат обявени окончателно резултатите от балотажа. Съпартийци й поднесоха букет червени рози, а тя най-напред подаде ръка на загубилия лидерската битка Михаил Миков.

„Няма да ви разочаровам. Няма да ви предам“, обеща Нинова от трибуната. И подчерта, че промяната в БСП трябва да започне веднага. „Всички заедно ще я направим единна и сплотена“, каза още тя.

Първите изявления на Нинова пред медиите бяха доста сдържани: "Няма да се кандидатирам за президент! БСП ще бъде остра опозиция на ГЕРБ.“

Михаил Миков побърза да обяви, че подава оставка като председател на парламентарната група, защото било редно новият лидер да поеме ръководството и на депутатите от БСП. Пред форума той обяви, че не се чувства обиден, и благодари на участниците, че са го освободили от отговорността на председателския пост. Миков допълни, че от избора станало ясно, че той не е правил машинации на резултатите.

Първото голямо изпитание пред Корнелия Нинова ще е съставянето на ново Изпълнително бюро (ИБ). С подбора на хората в него тя ще даде ясен знак на съпартийците си дали има смелостта за истински, а не за имитационни промени, коментираха делегати на конгреса. Те припомниха, че една от най-големите грешки на Михаил Миков е било запазването на ИБ. Очакванията са Нинова да вкара в бюрото представители на различните лобита в партията и така да се опита да тушира конфликтите.

Ламбо: Обкръжението заблуждава

На горещия стол вече е Корнелия Нинова. На горещия стол много лесно се сяда, ама и много лесно се пада, обяви от трибуната в заключителната част на 49-ия конгрес на БСП Стефан Данаилов.

„На Корнелия ще пожелая от време на време да прибира малко емоциите си, а най-вече - много да внимава с обкръжението си. Запомнете едно - обкръжението винаги заблуждава“, каза още актьорът.

Той благодари на Михаил Миков, но и го разкритикува за хаоса на конгреса. Актьорът определи Миков като „един от най-ценните кадри на нашата партия“ и се обърна към него с думите: „Мише, скъпи мой, тая работа не става само с деликатност, за съжаление е нужен и малко юмрук.“

Данаилов предложи при провал на избори председателят на БСП „да благодари и да се оттегля“ от поста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика