Сухиндол половин година чака 3,3 млн.лв за укрепване на свлачище

Сника: Веселина Ангелова

Община Сухиндол вече половин година чака държавата да отпусне 3,3 млн.лв за спешно укрепване на огромно свлачище. През април миналата година тонове земна маса и скали се срутиха и бе засегнат пътя за Севлиево. Само проектирането на строителните дейности коства 92 000 лв. Общинската управа на Сухиндол още през декември 2015 г е подала всички необходими документи и чака да бъде отпусната крупната сума от над 3 млн.лв за изграждането на подпорни стени и подходи в невралгичния участък.

Непроходимото трасе се простира на площ от над 50 м. Свлачището се активизира преди година след обилни дъждове.

"Повече от 193 000 куб.м скали и пръст са надвиснали и всеки момент може да се изсипят на пътното платно, което граничи с коритото на река Росица. Водите и пък подкопават пътя", обяснява кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Хидроинженери от Геозащита-Плевен три пъти са правили снимки на склона и са сондирали, за да стигнат до здрава основа. Първоначалните изводи са, че ще се наложи изкопаването на надвисналите земни маси, за да се стигне до стабилна основа. Освен това ще се наложи и допълнително укрепване на склона и бреговете на реката, както и частично изместване на пътя.

Опасният участък е затворен за движение. Автомобилният трафик е пренасочен по обходен път.

"Алтернативното трасе също е в окаяно състояние и не може да поеме потокът от коли за дълго, защото всеки момент и там може да се получи срутване и Сухиндол да остане откъснат", обясни кметът на градчето Пламен Чернев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони