Вежди Рашидов на посещение в Москва, награждава Никита Михалков със "Златен век"

Министърът на културата Вежди Рашидов ще на кратко работно посещение в Москва, от 9 до 11 май, съобщи пресцентърът на министерството.

На 11 май министър Рашидов ще проведе среща с министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский, по време на която ще бъде обсъдено състоянието на двустранното културно сътрудничество и ще бъдат начертани мерки за неговото задълбочаване. В хода на разговорите министър Рашидов ще предложи на своя руски колега министерствата на културата на двете страни да подготвят конкретна програма за разменени гостувания на националните културни институти на България и Русия, което ще задълбочи отношенията в областта на музикалното, изобразителното и театралното изкуство, литературата и киното и ще възроди една съществуваща, но позабравена традиция.

По време на посещението си в Москва министър Рашидов ще проведе срещи и с Генералния директор на Болшой театър Владимир Урин за договаряне на гастроли на Софийска опера и балет в Москва през 2018 г., както и с г-жа Зелфира Трегулова – генерален директор на Държавната Третяковска галерия за договаряне обмен на изложби.

Министър Рашидов ще награди с най-високото отличие на Министерството на културата на Република България - „Златен век“ с огърлие, за техния изключителен принос към българската култура и за развитие на българо-руското културното сътрудничество, известния режисьор, сценарист, актьор и продуцент Никита Михалков и маестро Валери Гергиев – диригент, художествен ръководител на Мариинския театър, гр. Санкт-Петербург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура