МОН отряза прависти и медици от евростипендии

Меглена Кунева разясни новостите при евростипендиите. Снимка: МОН

Студентите по право и медицина няма да могат да кандидатстват със среден успех за стипендии по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това се разбра по време на пресконференция на образователния министър и вицепремиер Меглена Кунева. По време на брифинга тя разясни, че достъп до евростипендиите ще имат само така наречените приоритетни специалности, определени преди месец и половина от Министерския съвет.

Студентите от дисциплините, които не попадат в тази графа, ще могат да се състезават само за специални постижения в своята област. Разликата е, че финансовите стимули за успех се равняват на 120 лева и се дават всеки месец, а тези за специални постижения са 200 лева и се връчват само един път.

„Досега студентските стипендии с европейско финансиране се отпускаха през ОП „Развитие на човешките ресурси“, сега за първи път са по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Затова са съобразени с конкретни резултати и политики в образованието. Целта на проекта е с европейско финансиране да се насърчат младите хора да развиват творческия си потенциал и иновативност чрез създаване на атмосфера на академична конкуренция“, обясни Меглена Кунева. Тя посочи, че всичко е съгласувано с ректорите на университетите и с Националното представителство на студентските съвети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование