Оперният властелин Орлин Анастасов ще открие Дните на музиката в Пловдив

Оперният властелин Орлин Анастасов, сочен за Вердиев бас №1 в света и за достоен наследник на своя кумир Николай Гяуров, ще открие на 14 май в Пловдив пролетното издание на Седмия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".

Партньори на прочутия бас на сцената на Градския дом на културата "Борис Христов" тази събота ще бъдат роденият в Пловдив пианист и преподавател в Парижката консерватория Никола Таков, сопраното Ралица Ралинова и Хорът на пловдивските момчета, честващ своя юбилей.

Едва 22-годишен Орлин Анастасов е удостоен през 1998 г. с Първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци "Борис Христов", а година по-късно дебютира в Миланската "Ла Скала" като Дон Базилио от "Севилския бръснар".

Звездната кариера на родния бас започва с победата на авторитетния конкурс на Пласидо Доминго "Опералия" в Пуерто Рико, където Орлин Анастасов печели Първа и Абсолютна награда. Престижните отличия проправят пътя на младия бас към световните оперни сцени като "Метрополитън Опера" в Ню Йорк, "Арена ди Верона", "Ковънт Гардън", Римската опера, "Гранд опера" в Париж, "Театро Лисео" в Барселона, "Театро Реал" в Мадрид, Виенската "Щатсопер" и др. Репертоарът на Орлин Анастасов включва повече от 40 басови партии, сред тях 20 от опери на Верди, с което си спечелва славата на най-търсения в момента Вердиев бас в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства