Странен протест пред съда в Бургас

Снимка: Авторът

Уволнена юристка протестира пред съда в Бургас. Тя изписа с ...ябълки имената на три съдийки, които на втора инстанция не отсъдили в нейна полза съкращението и от фирмата в която работела. С ябълки сорт "златна превъзходна" бяха изписани имената "Зъбова, Пенева и Ненкова", на площад „Тройката“, точно срещу централния вход на Съдебната палата.

Авторката на странната форма на протест е Емилия Фотева. Тя била освободена от фирма подизпълнител, свързана със строежа на газопровода „Южен поток“. След като станало ясно, че тръбата няма да се строи, жената и нейни колеги били съкратени. Юристката счита обаче, че трудовият и договор е бил прекратен неправомерно и не приема решението на втората инстанция в полза на бившия си работодател.

Ябълките постояха половин час на площада пред съдебната палата, след това бяха събрани от авторката на композицията.

"Ако това е форма на протест би трябвало да има разрешение от общината. Затова направихме забележка, хората бяха културни и си събраха ябълките", казаха от полицията.

В късния следобед днес съдът отговори на протеста с ябълките. Съдът не приема като съответстващи на гарантирания в една правова държава ред, действията на Фотева - изписване с ябълки имената на съдебен състав на Окръжния съд, на площада пред Съдебната палата.

Решението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Върховен Касационен Съд, като към момента касационна жалба от Емилия Фотева все още не е депозирана в съда, се казва в него. Магистратите уточняват още, че Окръжен съд – Бургас е счел, че правоотношението не е прекратено преждевременно, тъй като предизвестието за уволнение, от 05.08.2015 г., е било връчено на Емилия Фотева на 07.08.2015 г. и самото то има срок от 30 дни, с начало връчването на това уведомление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони