Димитър Делчев: АБВ прави опит да избяга от неслучилата се реформа в социалната сфера.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви пред БНР, че с оттеглянето на подкрепата си АБВ прави политически маньовър, което е опит на партията да избяга от неслучилата се реформа в социалната сфера.

"В тяхното решение от днес, което аз разбирам, че е решение на Националния им съвет, няма нищо принципно. Това е една лява партия, която имаше известно време възможност да се разгърне в едно дясно правителство, да правят назначения, да правят социални разходи в тяхна полза с едничката цел, очевидно, да укрепят структурите си, за да могат след това да направят коалиция с БСП, ДПС, модела "Кой?" и т.н. Така, че аз лично от този ход на АБВ никак не съм изненадан . Те от началото изглеждаха като нещо неестествено за тази дясно-центристка коалиция", коментира той.

По повод днешната среща в НС, на която бяха обсъдени промените в Изборния кодекс, Делчев коментира: "Въпросът е принципен и включва решаването на задачата дали искаме повече българи да се включат в изборния процес и да бъдат стимулирани да гласуват, включително и зад граница. За нас отговорът е, че искаме и то много. Стараем се да намерим вариант, при който повече хора да бъдат включени." 

"Доколкото разбирам и от разговорите сутринта, ПФ нямат нищо против да има достатъчно либерална система в държавите от ЕС, така че максимално много хора да имат удобни секции до тях и да гласуват. Тук нямаме пресечна точка", допълни той.

"ПФ и техните притеснения могат да бъдат адресирани по друг начин - в Турция може да има по-сериозен контрол. Ако Турция представлява опасност за националната сигурност, според българското правителство, и има опасност от намеса във вътрешните работи, има начини Външно министерство и МС да направят така, че да има по-сериозен контрол по отношение на секциите", уточнява депутатът.

"Президентското вето е въпрос, който ще се реши, според мен. Има 15 дни до президентското вето и има време да се обсъжда. Ние още нямаме решение по този въпрос. По-важно е да направим така, че Изборният кодекс да изглежда по достатъчно добър начин и за българите зад граница, за да са спокойни те, че могат да упражнят правата си", сподели Делчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика