Пожарът в село Шишманци е напълно потушен

Земетресение от 5,4 по Рихтер в Казахстан

Прокисналият потенциал на естрадата ни С провиснало жарсе шоу не става…

ВМРО предлага химическа кастрация като наказание при изнасилване

Промени в движението в столицата от днес

Амазонка гърми пъдпъдъци в Северозапада

Укротиха река, наплашила село край Монтана

Мъж наръга и уби двама души на гара в Германия

Корианка Килчър в адаптация на „Цветът от космоса“ Ричард Станли съжиявява ужаса на Хауърд Филипс Лъвкрафт

Слънчево време ни очаква днес

Малък самолет падна върху къща в щата Ню Йорк, двама души загинаха

Какво е общото между пикаещо куче и изборите?

20-годишно момиче се изгуби на слизане по Вазовата екопътека, планински спасители я свалиха с въжета

Църквата почита Успение на Свети Иван Рилски

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Обстановката на сметището е овладяна

Шумен изкара летателен балон на празника си

Хиляди деца дойдоха пред общината да празнуват Деня на Шумен 11 май, обявен за неучебен от кмета Любомир Христов

Празникът на Шумен 11 май стартира с открит урок по патриотизъм във всички училища и детски градини в сряда, а след това хиляди деца се пренесоха пред сградата на общината.

На тържествената церемония една от големите атракции бе летателен балон, собственост на общината. Той се тества за втори път след закупуването му по проект, но за първи път в центъра на града.

Има лиценз от Гражданската въздухоплавателна администрация, дори е с шуменска регистрация LZSH1. Организаторите бяха поканили специалисти от варненския клуб „Адреналин“, които издигаха с балона флага на Шумен, но от съображения за сигурност, ентусиазираната публика можеше да наблюдава шоуто само от земята.

На тържеството бяха издигнати флаговете на България, Шумен и Европейския съюз, а честта да го направят бе поверена на артистът-доайен Стефан Сотиров и на шуменските отличници Александрина Михайлова и Валентин Младенов. Хиляди пяха заедно химна на Шумен „Оттука започва България“.

На празничната сесия на общинския съвет кметът Любомир Христов и председателят на местния парламент Борислав Беджев връчиха традиционните Наградите за изкуство и културата на 14 изявени творци и колективи.

В раздел „Литература“ индивидуалната награда получи поетесата Мая Михайлова за стихосбирката си „Невъзможно отлитане“. Писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова бяха отличени с колективна награда за съвместната им книга „Алманах за малки и големи“.

Актрьорският екип на спектакъла „Старопланински легенди“ получи отличието в категорията „Театър“, а за постижения в музиката с колективната награда беше отличен детски хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова.

Индивидуалната награда в категорията „Музика“ беше връчена на гайдарджията Недялко Недялков. Детски танцов ансамбъл „Веселяче“ получи отличието в категорията „Танцово изкуство“. Индивидуалната награда е за Пенка Великова, хореограф и художествен ръководител на танцовата формация „Европа“.

Наградата за изобразително изкуство бе връчена на доц. Валентин Кулев, призът за публицистика и журналистика е за Надежда Романова, отличието за архитектура получи арх. Милен Мънков. Школата по дърворезба в Обединения детски комплекс в Шумен с ръководител Ангел Минчев получи колективната награда за приложни изкуства.

С наградата „Дейци на културата и дарители“ бе отличен хор „Симеонис“. Индивидуалната награда в тази област получи Русанка Андонова от Школата по изкуствата в Шумен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.