Икономическа спецакция в "Илиянци"

Съвместна спецоперация за противодействие на престъпления против митническия режим, данъчната и осигурителна система стартира на територията на София, съобщиха от МВР.

Действията на представители на няколко институции се осъществяват под координацията и ръководството на Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП.

В спецакцията, стартирала днес на територията на София, участват служители на ГД „Национална полиция“, СДВР, Агенция „Митници“, НАП, ДАНС и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Съвместните действията се осъществяват под координацията и ръководството на Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП.

Екипите извършват проверки на складови помещения в стоков базар „Илиянци“, както и на други търговски обекти в столицата. Контролът е насочен приоритетно към фирми, осъществяващи търговска дейност със стоки за широка употреба, с произход страни, извън Европейския съюз. Целите на проверяващите са идентифициране на некоректно търговско поведение, ощетяващо фиска, и мониторинг по спазването на изискванията за качество на разпространяваните стоки, разписани в европейските директиви. Екипите извършват и действия по установяване на т.нар. фирми-фантоми, използвани за фиктивни сделки с цел укриване и невнасяне на данъци.

Към момента от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са съставени 7 акта за установени административни нарушения и са издадени 7 разпореждания за преустановяване на търговска дейност.

Междуинституционалното взаимодействие в рамките на провежданата операция е принос към реализиране на националната правителствена програма за ефективно противодействие и пресичане на контрабандата и ограничаване дела на сивата икономика с цел подобряване на фискалната среда в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право