Товарен автомобил блъсна излязла внезапно на платното каруца При удара конят е умрял на място, няма пострадали хора

Ед Шийран имал само 2-ки по музика в колежа

Клошар подпали покрив, съседи гасиха огъня сами

Експерт: Розовото фламинго вече не е необичайна гледка в България

Пожари изпепелиха лек автомобил и селскостопанска постройка Пламъците са засегнали и необитаема къща в свищовското село Алеково

Пищните форми на Клои Кардашиян

Повдигнаха обвинение на майката на починалото бебе в село Падеш

13 с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да са инвеститори

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Кейти Холмс и Джейми Фокс се разделиха

Засипват с пръст старото сметище на Свищов

Премиерът Борисов към министъра на външните работи на Йордания: Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки

Арестуваха мъж, предлагал фалшиви здравни книжки на работници в Слънчев бряг 20-30 лева вървял пакетът здравни документи

Фин прах от африканските пустини минава над страната ни Запрашването ще е най-значително в сряда

Заловиха апаши, задигнали 1000 лева от товарен автомобил Крадците първо спукали гумата на камиона, за да отвлекат вниманието на шофьора

Правната комисия пусна референдума на „Шоуто на Слави“, махна въпроса за електронното гласуване

Правната парламентарна комисия одобри без корекции на всички въпроси на референдума, иницииран от Слави Трифонов, с изключение на въпроса, отнасящ се до гласуването по дистанционен и електронен път при избори и референдуми, предава БГНЕС.

Въпреки, че този въпрос не бе приет от правната комисия, той ще бъде обсъден и гласуван утре в пленарна зала заедно с останалите въпроси. Заседанието на правната комисия се проведе съвместно със заседанието на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, която одобри въпросите без корекции.

Сценаристът от „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов представи пред комисията шестте въпроса, които искат да подложат на гласуване, а те са:

„Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”.

„Според нас, а и, според мнението на близо 700 000 българи, начинът, по който парламентът и политическата система функционират не е добър. Имаме идеи за промяна, подкрепена от над 700 000 души, което значи, че референдумът в този му вид трябва да се състои”, категоричен бе сценаристът.

Йорданов заяви, че депутатите не могат да махат въпроси и да казват кой въпрос да отиде на референдум и кой не.

„Вие не сте богове. Депутатите не са над народа. Представителността на този референдум е много по-голяма от тази на вас в тази зала”, посочи Йорданов.

Той заяви, че броят на депутатите не е промяна на държавното устройство.

„Страхът от мнението на хората е ужасен. Законът не е свещена крава, вашата работа е да го променяте съобразно съвременните условия. Вие не сте тук императори и не сте по-умни от останалата част от българския народ. Вашата работа е да изпълнявате желанието на българския народ”, обърна се той към членовете на двете комисии.

Филип Попов от БСП пък посочи, че са „за“ произвеждането на национален референдум по важни въпроси, но в случая в закона за прякото участие на гражданите е записано, че не се провеждат референдуми по въпроси, които са от компетентността на Велико Народно събрание. Той заяви, че част от въпросите са именно от компетентността на Велико Народно събрание, а така се рискува да приемат решение в противоречие с конституцията.

По време на дебатите от БСП предложиха да бъде сезиран Конституционния съд за тълкуването на въпросите, така че да стане ясно кои от въпросите са от компетенциите на велико и кои от обикновено народно събрание.

„Ако КС обяви въпросите за противоконституционни се обезсмисля референдумът“, каза Попов.

От своя страна Димитър Делчев от Реформаторския блок обясни, че блокът ще подкрепи провеждането на този референдум, тъй като има впечатления от големия брой подписи и голямата енергия, за да се организира този референдум.

„Искаме да чуем гласа на хората. Част от въпросите са важни и вълнуват обществото”, допълни Делчев.

ГЕРБ също ще подкрепят искането за провеждане на референдум във вида, в който са формулирани въпросите, стана ясно от думите на Менда Стоянова.

„За нас е важно хората да кажат своето „да” или своето „не”, с което политиците трябва да се съобразяваме. Когато има искане за референдум, ще го подкрепим”, заяви още Стоянова.

ПФ и БДЦ също подкрепиха провеждането на референдум с тези въпроси без корекции на текста. Предложението за произвеждане на национален референдум е точка първа в дневния ред на депутатите за четвъртък.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.