Пловдивски банкер разследван за пране на $ 2 млн.

Съдебната палата в Пловдив.

Финансистът Красимир Калинкин (53 г.), работил в пловдивските клонове на три банки, е задържан за 72 часа по разследване за пране на пари, съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Общата сума, за която ще отговаря бившият банкер, е 2 млн. долара. Половината от парите са изнесени от страната с преводи, за които се смята, че са правени чрез използване на документи с невярно съдържание.

В понеделник агенти на ДАНС и ченгета от Икономическа полиция нахлули в офиса на дружеството „Калинкини-баща и син - Финансова компания К и К“ ООД. Задържан бил и синът Емилиян Калинкин. Третият обвинен Н. М. (29 г.) сътрудничил на разследващите и бил пуснат от ареста срещу 10 000 лв. гаранция. Според запознати Н. М. е син на бивш президент на ФК „Локомотив“ Пловдив. Според запознати младият мъж имал фирма, чийто печат бил използван при транзакции. Той разбрал за това чак когато получил съобщение от НАП, че дължи 200 000 лв. данъци.

Калинкин е бивш шеф на ДСК-Пловдив. Преводите обаче били правени от друга банка към Китай, Холандия, САЩ и Малта. Срещу парите, чийто произход се изяснява, се получавали различни стоки, които се препродавали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право