Проф. Атанас Тасев: Намалението в цената на природния газ ще доведе до по-евтин ток и топлинна енергия, но от 1 януари предстои повишение

Намалението на цената на природния газ ще доведе до по-ниска цена на тока и топлинната енергия. Това прогнозира пред „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му, обаче след 1 януари се очаква обратна тенденция и повишаване на цените на газа. „Намаляването цените на газа следва тренда на намаляване на цените на алтернативните горива, който е със 6-месечно закъснение. Това е времевият лаг. Отчитайки това, че общо взето цените на нефта започнаха полека да се повишават, това означава, че към януари месец трябва да очакваме обратните новини и вече да говорим за повишаване на цените спрямо понижените нива. В дадения случай не очаквам обаче чак толкова пропорционално да се отрази намалението на цената на газа върху намалението на цената на топлоенергията, защото дефицитите, натрупани в топлофикационните дружества, са големи. От друга страна, при очакваното повишение очевидно трябва да се създаде някакъв резерв“, коментира още експертът.

Проф. Атанас Тасев допълни, че намалението на цената на природния газ не може да компенсира задълженията на Националната електрическа компания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика