Организират музикално пътешествие през вековете в Нощта на музеите в Търново

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново за дванадесети път на 21 май се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите” на Френския културен институт. Събитието в старата столица ще е под мотото "Музиката през вековете". То ще се проведе в Лапидариума на Археологическия музей.

Истинско музикално пътешествие през различни епохи ще изживеят посетителите. Проявата ще започне с изпълнение на антична китара от д-р Елена Стойнова. Музикалният инструмент, който е звучал в древността на територията на Балканите, Егея и Мала Азия.,е направен по рисунки върху антични съдове.

Класически рок пък ще свири групата от Павликени "Noise", а след това ще се изявят търновците "Final Flame", които свирят хард рок.

И понеже хубавата музика върви с хубаво вино, ще има дегустация на гроздови елексири от изба от Горнооряховския край.

Същата вечер от 19 до 1,30 часа на 22 май отворени за безплатни посещения ще са Археологическия музей и Мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов".

Европейската Нощ на музеите и галериите се организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата За няколко години инициативата се разпространява успешно в цяла Европа. По своя формат събитието е отворена програма към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания.

През годините Регионалният исторически музей във Велико Търново се е включвал в европейската инициатива с различни събития в средновековните църкви в квартал „Асенов“, музей, „Затвор“, музей „Възраждане и Учредително събрание“, Сарафкината къща и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони