Русия реагира остро на активирането на противоракетния щит в Румъния

Руското министерство на външните работи реагира остро на активирането на противоракетния щит в Румъния, съобщи БНР.

Като грешно и вредно решение определи въвеждането му в действие директорът на Департамента за контрол на въоръжението в министерството Михаил Улянов. Според него допълнително основание за безпокойство представлява разполагането на стартовите установки МК-42, които по-рано са били използвани за изстрелване на ракети със среден обсег от военноморските сили на САЩ. Това означава, че те могат да изстрелват и крилати ракети.

В последно време Русия нееднократно заявяваше, че възприема плановете на САЩ и НАТО, свързани със създаването на системата за противоракетна отбрана в Европа, като заплаха за стратегическите й сили на сдържане и затова ще бъде принудена да предприеме съответни мерки.

Последният пример в тази посока беше изказването на руския външен министър Сергей Лавров преди две седмици, когато той заяви, че ако Швеция влезе в НАТО, което евентуално би довело и до приемането на Финландия, Москва ще бъде принудена да предприеме действия.

Русия реагира остро и на предстоящото присъединяване и на Черна гора в НАТО, като настоява за провеждането на референдум, както искат просръбските партии в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия