Пловдивско село се сдоби с изтребител за 500 хиляди лева

Паметникът на Иван Даев в Йоаким Груево Снимка: Списание "Криле"

Пловдивското село Йоаким Груево се сдоби с изтребител МиГ-21, след като Министерството на отбраната реши да дари безвъзмездно на Община Стамболийски самолет с балансова стойност от 500 хиляди лева.

Искането за осигуряване на самолет е отправено от кмета на Община Стамболийски Георги Мараджиев в изпратено през ноември 2015 г. писмо до военното министерство. Тогава обаче във ВВС не са разполагали със самолет, който да дарят.

След като в началото на 2016 г. един от изтребителите МиГ-21 в авиобаза Граф Игнатиево е спрян от движение, е станало възможно осъществяване на дарението. Бракуваният самолет ще бъде част от мемориалния кът в центъра на Йоаким Груево в чест на загиналия при изпълнение на служебния си дълг военен летец полковник Иван Даев, обясни кметът на селото Наум Нихтянов.

Преди 3 години в селото бе издигнат и паметник в памет на местния пилот, който е един от най-добрите български инструктори на самолетите МиГ.

Изтребителят от Граф Игнатиево ще бъде издигнат на постамент в центъра на Йоаким Груево, след като бъде транспортиран до селото от авиобазата в Граф Игнатиево за сметка на Община Стамболийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони