Бойко Борисов в Лондон: За първи път видях самокритичност и решителност

За първи път видях една самокритичност, решителност – така премиерът Бойко Борисов коментира дискусиите по време на организираната в Лондон Антикорупционна среща на върха, съобщи пресцентърът на МС.

Той направи аналогия с международните усилия за борба с тероризма: „Преди години започна да се говори за общи действия срещу тероризма и след това се надигна всеобща битка, в момента службите работят заедно, защото една по една всички държави бяха ударени, включително България“. Министър-председателят отбеляза, че досега всяка държава е прилагала свои мерки по отношение на борбата с корупцията и контрабандата

„Впечатли ме колко добре познават нашата дейност в борбата с контрабандата, за огромния успех, който имаме“, заяви Борисов. Той съобщи, че директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще направи възможното да посети страната ни, за да се запознае с работата на Бюрото за борба с контрабандата, както и с всички мерки, които се предприемат. „Ще се запознае с дейностите в съдебната система, които правим, за да стане тя по-ефективна в борбата с тези много свързани неща – корупция и контрабанда“, посочи Борисов.

Премиерът коментира, че в рамките на форума е поставен въпросът за обществените поръчки и за това как да се намери общ механизъм, за да може да има прозрачност и да се строи едновременно на ниска цена и с високо качество.

„Явно в цял свят с това има проблем, убеден съм, че ще се намерят решения“, заяви министър-председателят, като посочи, че България ще подкрепи британската инициатива за създаване на международен център по антикорупционно право.

По-късно във фейсбукът премиерът Борисов написа: "Резултатите от борбата с корупцията и контрабандата в България за последната една година са достатъчно красноречиви. По този повод шефът на Международния валутен фонд Christine Lagarde обеща в близките месеци да посети България и да се запознае по-добре с нашето Бюро за борба с контрабандата, с всички дейности, които извършват специализираният съд и прокуратурата и със законовите промени, които подготвяме за борба с корупцията.

По време на Антикорупционната среща на върха в Лондон бе поставен и въпросът за обществените поръчки, за това как да се намери един общ механизъм, за да може да се гарантират прозрачност и качество на възможно най-ниска цена. В цял свят с това има проблем, има дори държави, в които вземането на подкуп от чужденец не е наказуемо. Но всички най-честно изложиха проблемите си на масата и съм убеден, че заедно ще намерим решение."

Коментари

Задължително поле