Кунева: Няма квалифицирани специалисти за 60% от компаниите

"60% от бизнеса се оплакват, че няма квалифицирана работна ръка." Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева след среща за професионалното образование с представители на АИКБ, БТПП, БСК, КРИБ, „Индъстри Уоч“ и др., предаде Би Ти Ви.

Промени в Закона за професионалното образование ще бъдат внесени от Кунева следващата седмица в Министерски съвет. Тя съобщи още, че ще се организира широка серия от обсъждания на концепцията за новия законопроект. Тя увери, че ще има съгласуване с бизнеса, за да се уточнят промените и в останалите свързани закони.

„Тревогата, която я имаме, я има и в министерство на образованието – затова искахме да се убедим, че мислим по един и същи начин”, посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Професионалното образование не съответства на потребностите на регионалната икономика”, посочи още той. Той допълни, че на разбирането на органите за местно самоуправление, а не само на образователното министерство трябва да се разчита.

На студентите в дефицитни специалности трябва да се отпускат държавни стипендии, защото има недостиг на кадри, смята Велев. Такива специалности според него са оператори на машини, заварчици и изпълняващи други дейности в областта на машиностроенето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование