На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Военният министър свиква Съвета по отбрана за кадровата политика в армията

Според Николай Ненчев заплатата на войника би трябвало да стане 2500 лв. „С най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече“, заяви министърът на отбраната, цитиран от БГНЕС.

По данни на министъра, стартовата заплатата на кадрови войник е 609 лв., което за него е неприемливо. На въпроса колко ще се стремят да постигнат като увеличение, военният министър сподели, че „каквото постигнем повече от това, ще бъде от голяма полза“.

„Изключително съм съпричастен, виждам колко много усилия полагат. Ходих няколко пъти в последните седмица на границата, зная колко усилия полагат тези хора. Действително обществото трябва да прояви разбиране“, допълни Ненчев.

В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който бе приет от кабинета през март, е документирано, че към 31 декември 2015 г. окомплектоваността на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с личен състав е било 87%. Окомплектоването на резерва към декември е на 21%.

Днес министърът призна, че наистина срещат големи затруднения главно в Южна България. Ненчев поиска да потвърди усилията и на министерството и неговите лично да запазят всички социални придобивки на военнослужещите. Имало идея в близко бъдеще за среща с финансовия министър, на която много подробно и обширно да изложат техните виждания по отношение на кадровата политика.

На 1 юни ще има и Съвет по отбрана към министъра с една единствена точка – кадровата политика, а след това ще има заседание в комисията по отбрана, където ще представят констатациите. „След което съм поел ангажимент да направя приоритетно срещи с министър-председателя, с финансовия министър, разбира се – на първо място и с президента, от който винаги сме получавали подкрепа“, уточни Николай Ненчев.

На заседанието на комисията по отбрана са коментирали и проекта за модернизация на сухопътния войски. Това е единственият вид въоръжени сили, чийто проект все още не преминал през Министерски съвет.

В края на март кабинетът даде зелена светлина на три проекта – за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Тяхната обща стойност е над 2,4 млрд. лв. – два от тях чакат да бъдат одобрени от Народното събрание.

Предстои среща с ПГ на ГЕРБ, след което ще влязат в парламентарната комисия по отбрана. Правителството отпусна целеви 160 млн. лв. за ВВС и корабите за ВМС, а Ненчев днес сподели, че ако успеят в рамките на месец юни да бъдат одобрени през парламента няма да бъдат изпуснати тези пари, предвидени за тях.

Проектът за бойна машина на пехотата обаче все още не е получил разрешение, въпреки че бе одобрен от Съвета по отбрана към министъра. Ясно е, че той е за около 250 машини – бойни бронирани и спомагателни машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени, проектът е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка.

Ненчев каза, че се надява до няколко дни проектът да бъде преработен във „вид, в който очакват да го получат народните представители, за да имаме основния, че той ще бъде подкрепен също“.

„Идеята е постепенно да започне там модернизацията, а не като цяло – да се стремим към възможността всяка година да обезпечаваме по един батальон“, коментира военният министър и допълни, че целта е в рамките на една година да се обезпечи една батальонна бойна група и в рамките на няколко години да се завърши този проект.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.