Условна присъда за подкупен съдия

Съдия Николай Стефанов беше окован с белезници през февруари м.г. при зрелищна акция на ДАНС и прокуратурата.

Тригодишна условна присъда получи съдия Николай Стефанов от районния съд в Русе, защото поискал и опитал да прибере подкуп. Това реши Софийският градски съд. Стефанов ще плати глоба от 3000 лв. Губи и право да упражнява юридическа професия за 3 години.

Съдия Ралица Манолова реши, че русенският й колега поискал 1000 лв. и опитал да вземе 500 лв. от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение между защитника и прокуратурата. То било за условна присъда за клиент на адвоката, който се признава за виновен за грабеж на 32 лв.

Стефанов беше окован с белезници при зрелищна акция на ДАНС и прокуратурата в центъра на Русе на 14 февруари м.г. Тогава магистратът поканил в своя автомобил адвоката, който носил белязани банкноти от 500 лв. До предаването им така и не се стигнало, защото шефът на дирекция „Вътрешна сигурност” към ДАНС Димитър Влахов побързал да спре колата и да задържи съдията. „Стори ми се, че на предна дясна седалка няма никой. Дали отблясъкът на светлината, дали защото адвокатът беше облечен, както по-късно видях, с тъмни дрехи, взех незабавно решение и съгласно предварителния план трябваше да пристъпя към спиране на автомобила и задържане“, разказа спецагентът по време на делото.

„Престъплението е недовършено по независещи от Стефанов причини“, каза съдия Манолова и обяви, че то не е извършено чрез изнудване, както твърдеше обвинението.

В пледоариите си прокуратурата настояваше съдията да влезе за 5 години в затвора.

След присъдата Стефанов бързо напусна Съдебната палата, придружаван от съпругата си Цветелинка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право