Бойко Борисов плаши да се кандидатира за президент (обзор)

Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Екатерина Захариева по време на посещението в Лондон.

Премиерът Бойко Борисов предупреди политическите си опоненти да не си играят с нервите му, защото може да не издържи и да се кандидатира за президент на вота през октомври. Министър-председателят отправи заканата по време първия ден от визитата си в Лондон, която приключи вчера. В британската столица Борисов участва в антикорупционна среща на върха. По време на нея той разговаря с колегата си Дейвид Камерън и участва в обща среща, на която присъстваха американският държавен секретар Джон Кери и шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард (виж карето).

Повод за думите на премиера относно президентския пост стана оттеглянето на АБВ от управлението и последвалите негативни коментари на зам.-председателя на формацията Румен Петков.

„Наблюдавах Румен Петков и много се забавлявах, защото навремето той ме направи премиер, като ме изгони от МВР. Шегувахме се с Цветанов (Цветан Цветанов - б.а.) да не прекаляват с играта на нерви, защото действително може, примерно, да не ми издържат“, каза Борисов в Лондон.

Преди това у нас зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че „не изключва възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент на страната на предстоящите президентски избори, но това е в кръга на шегата“.

Досега Бойко Борисов винаги е заявявал, че няма намерение да се включва в надпреварата за поста на „Дондуков“ 2, като вчерашното му изказване е първият намек, че това може да се случи.

Шефката на МВФ идва у нас

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще направи всичко възможно да посети страната ни, за да се запознае с работата на Бюрото за борба с контрабандата, както и с всички мерки, които се предприемат, съобщи Бойко Борисов в Лондон. Антикорупционната среща на върха се проведе във формат, в който освен представители на редица държави присъстваха и хора от неправителствени организации от сферата на борбата с корупцията. Заедно с министър-председателя бяха неговият заместник в кабинета Томислав Дончев и шефката на правосъдното ведомство Екатерина Захариева.

„Бях на среща в много тесен кръг с президентите, премиерите и държавния секретар на САЩ Джон Кери. За първи път видях самокритичност и решителност“, каза Бойко Борисов. Той добави, че страната ни ще подкрепи инициативата на Великобритания да бъде създаден международен антикорупционен център.

Премиерът се похвали, че бил подготвил данни за успехите, които страната ни има в борбата срещу контрабандата, но всички на срещата били отлично запознати с постигнатото от нашето правителство и служби.

„Впечатли ме колко добре познават нашата дейност в борбата с контрабандата, за огромния успех, който имаме. Може би защото тя (контрабандата - б.а.) се развива и към други страни - цигарите пътуват чак до Лондон, наркотиците, алкохолът“, каза Борисов.

В същото време излезе изследване на Burson-Marsteller, проведено сред 271 Google+ страници на държавни и правителствени ръководители и институции. Според него Борисов е сред най-активните държавници в социалната мрежа, като е на 7-о място по публикации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика