Заместник-министър Зорница Русинова ще бъде новият социален министър

Заместник-министър Зорница Русинова ще бъде номинирана за социален министър, обяви в парламента премиерът Бойко Борисов.

"Уведомих коалиционните партньори, всичките са „за“ това Зорница Русинова да е новият социален министър. От 15 години е там, беше заместник-министър. Г-н Калфин, повтарям, се справяше добре, искам да има и приемственост. Мисля, че тя има подкрепа, поне от това, което поразпитах малко. Очаквам мнение на социалните партньори, работотадели, двата синдиката. Освен това тя отговаряше по европейските програми. Много добър приятел с Брюксел и мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справим“, обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

Зорница Русинова е зам.-министър на труда и социалната политика от 19 ноември 2014 г. Ресорите й са били европейските фондове и международните програми и проекти, международното сътрудничество и въпросите на Европейския съюз, наблюдение и координация дейността на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП и на Дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в МТСП.

Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.

Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Заемала е ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник–министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013 г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

Владее писмено и говоримо английски и руски език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика