Хайка за мигранти в цялата страна (обзор)

Снимка: Архив

Служители на МВР стартираха рано сутринта вчера масова хайка за лов на нелегални мигранти в страната. По заповед на главния секретар на министерството Георги Костов 1431 полицаи започнаха проверки в София, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пловдив и още четири града. В акцията, която е под надзора на прокуратурата, участваха и служители на ДАНС.

До редакционното приключване на броя бяха проверени 10 810 лица, близо 5000 автомобила, както и 1010 къщи, хотели и хостели. По време на акцията са заловени 62 чужденци, които незаконно пребивавали в България. Седем от тях били под 18 години. Спипани били и 34-ма, които се занимавали с каналджийство.

25 от нелегалните мигранти били открити в необитаема къща във вилна зона “Рицария” до видинското с. Арчар. Чужденците заявили, че са афганистанци и пакистанци. Те били охранявани от 35-годишен криминално проявен видинчанин. Той бил ангажиран да ги пази, докато пристигнат каналджиите, които обещали на мигрантите да ги прехвърлят през българо-сръбската граница. Граничари и служебното куче Каро пък заловиха след преследване 15 нелегални и водача им край град Трън. Задържаните се представили за афганистанци. Сред тях имало две жени и две деца.

Всичките спипани чужденци ще бъдат обстойно проверени, казаха от МВР. “Важно е всички незаконно проникнали в страната да бъдат установени. Да бъдат регистрирани и да бъде установено дали има някакъв терористичен риск от тяхното присъствие в страната. След това към тях да се вземат необходимите адекватни мерки”, обяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право