Повдигнаха обвинение срещу инспектор по храните за вземане на 1500 лв. подкуп

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече в петък като обвиняем инспектора от Областната дирекция по безопасност на храните д-р Хамза Мохамед за вземане на 1500 лв. подкуп, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица във връзка със службата им.

Това престъпление по чл. 304б, ал. 1 във връзка с чл.26, ал. 1 от НК е извършено в периода от 13 април до 12 май 2016 г. До момента е установено, че на 13 април инспекторът по храните от сирийски произход е поискал 1500 лв. от Н.С. от Пловдив в качеството му на пълномощник на частно дружество. 1000 лв. от тази сума д-р Хамза Мохамед е получил на 13 април, а останалите 500 лв. - на 12 май, когато е задържан с парите при съвместна операция на ДАНС и Икономическа полиция. Срещу сумата от 1500 лв.

Обвиняемият е обещал да въздейства на директора на Областна дирекция по безопасност на храните и на началника на отдел "Контрол на храните" при произнасянето им по преписка, образувана при извършена проверка на склад за хранителни стоки на ул. "Брезовско шосе" в Пловдив, стопанисван от частното дружество. Проверката е завършила с констативен протокол и акт за установяване на административно нарушение, като обвиняемият Хамза Мохамед е обещал да съдейства за налагане на имуществена санкция в минимален размер.

Сириецът с български паспорт е задържан в петък за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да се прецени дали държавното обвинение ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо д-р Хамза Мохамед. Той живее в България повече от 20 години, а през 2009 г. е съден за измама от свои сънародници от Сирия по обвинение, че е пренасочил 38 000 лв. от сметките на общо дружество към тези на съпругата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право