Над 2300 изпълнители пристигат в Пловдив за първия Народен събор под тепетата

Снимка: Гайдарят Радослав Иванов от Брестовица и певиците Петя Георгиева и Елена Михова ще са сред участниците този уикенд в първия Народен събор "Пловдив 2016".

Над 2300 изпълнители от цяла България ще се изявяват този уикенд в Пловдив по време на първия Народен събор в града под тепетата, който ще се проведе в парк "Лаута". Мащабната проява е съвместна инициатива на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров и на фолклориста Димитър Михов, които искат тя да стане ежегодна и с всяко следващо издание става все по-масов и по-добре организиран, като кулминацията му ще бъде през 2019 г., когато Пловдив ще е културната столица на Европа.

Кметът Иван Тотев ще даде в събота в 10 часа символичен старт на "Народен събор - Пловдив 2016", на който до 22 часа в двата дни от уикенда ще се изявяват певци, инструменталисти и танцьори от Пловдив и областта, Силистра, София, Сандански и други градове на страната. За целта в парк "Лаута" вече са издигнати две сцени и са монтирани 40 пейки за зрители.

Всеки посетител на събора ще може да опита от 600-те литра безплатно бяло и червено вино, което спонсори са осигурили, и да се подкрепи със скара от барбекютата в парка. Колоритът на празника ще се допълва от майстори-занаятчии, които също се включват в събитието с щандове на своите произведения.

Кулминацията на първия Народен събор в Пловдив ще е в неделя вечер, когато публиката ще се докосне до магията на българския фолклор благодарение на оркестър "100 каба гайди" и ансамблите "Тракия" и "Родопа". Концертите ще се излъчват с помощта на видеокамерите на сайта на районно кметство "Тракия", обеща райкметът Костадин Димитров.

Над 30 униформени служители на "Общинска полиция" и "Общинска охрана" пък ще следят за спазване на обществения ред, за да протече съборът спокойно и без ексцесии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура