Как пазят природата лицата на кампанията на Би Ти Ви "Да почистим България за един ден"

Отговарят Десислава Стоянова, Станислава Цалова, Мариана Векилска, Емил Чолаков и Александър Кадиев

Сред зеленината на Университетската ботаническа градина в София в сряда беше обявена датата на най-мащабната доброволческа акция у нас “Да изчистим България заедно”. Тази година голямото чистене ще настане на 4 юни. На срещата беше съобщено, че първите акции ще са в защитените територии като пещерата Леденика, района около хижа “Беласица” в местността Илиевска нива, историческата местност Момина скала на Витоша, Кирилова поляна над Рилския манастир, Арбанашкото плато край Велико Търново, Хайдушките водопади в близост до Берковица, Аладжа манастир до Варна и др.

Междувременно “Труд” провери какво е еко мисленето на популярните лица от ефира на bTV Десислава Стоянова, Станислава Цалова, Мариана Векилска, Емил Чолаков и Александър Кадиев, които са едни от лицата на кампанията.

Ето как отговориха те на кратката ни анкета.

- Кога за последно видяхте някой да си изхвърля боклука на улицата. Как реагирахте?

Мариана Векилска: Обикновено летят боклуци от прозорците на колите. Ако сме на светофар, слизам и им връщам боклука с репликата: “Изпуснахте си нещо.”. Винаги когато мога, реагирам. Проявявам ирония: “Чудесно, господине, точно на това и аз уча децата си - когато са на улицата, да си изхвърлят излишните неща.”

Станислава Цалова: Виждала съм и деца да хвърлят опаковки на улицата. Тогава съм им правила забележки. Може би на възрастните вече е късно да им се обяснява, че не е хубаво да си хвърлят боклуците на улицата, но не губя надежда.

Деси Стоянова: А аз няма да забравя една гледка на плажа на Дуранкулак през миналата година. Личеше си много ясно какъв е бил обядът на плажувалите предишния ден. Бяха си оставали всички опаковки, включително консервната кутия от царевица, бутилките от безалкохолни и бира.

Емил Чолаков: Добрата новина в случая е, че все по-често виждам деца, които се навеждат, за да изхвърлят паднало до кошчето боклуче. Да са ни живи и здрави, в тях ни е надеждата!

- Случвало ли ви се е да си приберете опаковката или фаса от цигарата в джоба, защото наблизо няма кошче?

Деси Стоянова: Непрекъснато си разнасям боклуци насам-натам. С децата се трупат особено бързо и в особено големи количества. Толкова съм свикнала, че вече не обръщам внимание. Така веднъж открих в джоба на една раница топка опаковки от сладолед и мокри кърпички, гарнирани с остатък от фунийка, която беше престояла доста време там.

Мариана Векилска: Прибирам си всичко - дъвка, фас, хартиена кърпичка... Ако трябва, си го стискам в ръката, докато намеря къде да го изхвърля. Въпросът е принципен.

Емил Чолаков: Добре че не пуша, защото джобовете ми постоянно са не кошчета, а контейнери за боклуци.

Александър Кадиев: И на мен често ми се случва да прибирам опаковки в джоба си. Надявам се, че скоро ще има повече кошчета по улиците и в парковете.

- Кое престъпление спрямо природата ви се струва най-тежко?

Станислава Цалова: По време на откриването на тазгодишната инициатива “Да изчистим България заедно” Детелина Николова - областният управител на Добрич, припомни една много хубава поговорка: “Ние не наследяваме земята от нашите деди, а я вземаме назаем от нашите деца.” Не е честно да ощетяваме децата си. Всяко замърсяване на природата е еднакво тежко, защото реално на този етап ние не знаем какви ще бъдат последствията.

Мариана Векилска: Индустриалното замърсяване, изсичането на горите, химикалите в реките и океаните, но също толкова греховно е и малкото, с което допринася отделния човек - това, което всеки от нас не прави, а би могъл.

- Какво би могъл да стори сам човек, за да спаси планетата?

Александър Кадиев: Да отиде да живее в гората на палатка (смее се). И междувременно да се включи в кампанията “Да изчистим България заедно”.

Деси Стоянова: Трябва да бъдем по-съзнателни, да не пилеем това, което имаме, и това, което природата ни е дала. И малките неща имат значение, като това да спираш водата, докато си четкаш зъбите, да не забравяш да си вземеш платнена торба, когато отиваш да пазаруваш, да пиеш вода от стъклена чаша, вместо от пластмасова, винаги когато е възможно, освен своите боклуци да прибираш и по един чужд, когато се разхождаш в планината.

Мариана Векилска: Ключът е всеки да прави каквото е в неговата власт. Не да замърсяваш и да си казваш: “Моето е нищо в сравнение с това, което бълва един завод например” или “Всички хвърлят и аз нищо не мога да променя”. Истината е, че това, което правиш ти лично, има значение. То води до промяна.

Емил Чолаков: Да възпитава! И себе си, и най вече децата си. Най-голямата полза от кампанията на Би Ти Ви “Да изчистим България заедно” според мен не е самото чистене, а възпитателният ефект. А най-ентусиазираните ни поддръжници определено са децата.

- Вие лично изхвърляте ли разделно?

Емил Чолаков: Не. Аз си ги рециклирам вкъщи. Има едни много полезни кошчета “3 в 1”. За съжаление не се срещат често на пазара, а разделянето на отпадъците трябва да започва от вкъщи, преди да стигне до цветните контейнери. Смисълът е огромен! Оказва се, че дори и по този въпрос българинът е скептично настроен. Наскоро имах възможността на живо да наблюдавам как отпадъците от пластмаса, стъкло и хартия се превръщат в чисто нови опаковки. Любопитно, но факт: всяка една опаковка, която отваряте във всекидневието си, е от рециклиран отпадък.

Станислава Цалова: Живяла съм в Япония и там всичко се изхвърля разделно от много години. Системата не позволява друг начин, младите японци не знаят друго. У нас все още сме в началото на този дълъг път, но вярвам, че в един момент и при нас вече мисленето ще бъде такова.

Деси Стоянова: Към момента разделно изхвърляме само стъклените отпадъци, защото за съжаление нямаме в близост до дома ни контейнери за разделно събиране.

Мариана Векилска: Изхвърлям разделно и не ме интересува дали после боклукът се смесва или не - за да стигнем дотам, че отпадъците да се рециклират разделно, първо всички ние трябва да свикнем да изхвърляме разделно.

Александър Кадиев: Аз се опитвам, но винаги има какво още да се желае.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини