Ситуацията с язовира на село Долистово е овладяна

Постепенно обстановката при язовир „Долистово“ се нормализира, съобщи кметът на община Бобов дол пред "Фокус". Тя твърди, че вече няма място за притеснение от страна на живущите и гостите на намиращото се близо до водоема село Долистово.

 „Действията, които предприехме дадоха резултат и нивото започна да спада, така че към момента няма опасност“, допълни общинският кмет. Тя бе категорична, че ситуацията вече е овладяна.

Припомняме, че кризисен щаб беше свикан в община Бобов дол заради състоянието на язовир „Долистово” и възможността той да прелее заради достигането на критична граница на водата в него. Водният обект е поставен под постоянно наблюдение, предприети са мерки за намаляване на събралата се вода в него и в същото време се работи по разширяване на преливника и неговото укрепване.

След обилните дъждове, подпочвените води и оттичането на потоците в района, нивото на водата в язовира рязко е достигнало критичната граница и язовирната стена. ЗОсновният проблем в случая се e оказалo лошото състояние на главния изпускател, който не работи и няма как чрез него да се предприеме контролирано изпускане. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони