Правосъдният министър: Промените в Закона за съдебната власт вълнуват всички магистрати, защото от тях зависи кариерата им

Промените в Закона за съдебната власт, отразяващи измененията в Конституцията вълнуват много повече всички действащи съдии, прокурори и следователи, защото пряко засягат тяхното кариерно развитие, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева, във връзка с обсъжданият проект на Закона за съдебната власт в рамките на днешното заседание на Пленума на Висшият съдебен съвет, предаде „Фокус“ .

„Доволна съм от дебата и считам, че имаше полезни предложения, нови, които не са дебатирани в работната група“, каза тя.

Според нея и двете изменения в Закона за съдебната власт са много важни.

„След заседанието на Съвета за съдебна реформа ще има още едно съгласуване преди внасянето в Министерски съвет, така че ще има време да се коментират всичките добри предложения“, каза тя.

Захариева коментира и мандатността на органите в съдебната власт.

„В момента текстът на Конституцията, моето мнение е, че не би трябвало да се разпише същия в закона, защото той поражда дебат и това беше чуто от няколко от членовете на ВСС. Дали текстът касае два мандата изобщо във всички органи на съдебната система или два мандата в един и същи орган“, каза тя. По думите й, до момента няма произнасяне на Конституционен съд по този текст, няма и тълкувателно решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика