29-годишният Салих Хатер от судански произход е нападателят от Лондон

Турски съд отново отказа да промени мярката за неотклонение на пастора от САЩ Андрю Брънсън

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

КФН: Застрахованите в „Олимпик“ могат да сключват нови полици по „Гражданска отговорност“

Близо 20 тона канабис заловиха за ден в Петричко

Спекпрокуратурата ще поиска постоянен арест за несебърския общинар Пейко Янков

Санданчанка подкара мощен мотор с 3,45 промила, арестуваха я

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 15 август 2018

По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

Красимир Вълчев: С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите

Хванаха двойка 70-годишни българи да правят секс на централна улица в Солун

Броят на загиналите при срутването на моста в Генуа достигна 35

ВТ-Полицаи от Свищов разкриха две кражби за броени часове

С военни почести посрещнаха двамата гръцки военни

Стартира второ проучване за потребностите на работодателите от кадри

Трявна е първият град от Югоизточна Европа, който приемат в Европейската туристическа мрежа

Трявна е първият град от Югоизточна Европа, който ще бъде приет в Европейската мрежа на регионите за устойчиво и конкурентно развитие на туризма. Това стана ясно в петък по време на международна конференция, посветена на финансовите програми и инструменти от ЕС за туризъм, която се проведе в балканското градче.

Новината съобщи Кристина Нунес, представител на Европейската мрежа. Гласуването на кандидатурата на Трявна за член на организацията ще стане на 13 и 14 юни. От трибуната на форума Нунес покани кметът на Община Трявна Дончо Захариев, евродепутатът Андрей Новаков и председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация / БХРА /Благой Рагин да присъстват на гласуването.

От 12 до 15 май Трявна е домакин на 41-та генерална среща на сдружение „Дузлаж”, в което членуват по един град от 28-те членки на ЕС. В рамките на срещата вчера се състоя и конференция на тема „Устойчивост на инвестициите в туризма чрез европейски средства“, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

100 млн. евро са насочени за България до 2020 г. за укрепване на културно- исторически обекти с национално и световно значение. Това обяви по време на форума Георги Алипиев от Министерството на туризма.

На престижната среща бяха представени програмите на ЕС и финансовите инструменти, чрез които може да се подпомогне туристическия отрасъл. В Европа той е третият по големина сектор, който е с дял от 10% от БВП на европейската икономика. В България туризмът е структуроопределящ отрасъл, който съставлява 13% от брутния вътрешен продукт.

„Има различни възможности за подобряване на туристическата инфраструктура у нас, създаване на нови туристически атракции, посетителски центрове, екопътеки, реклама, промотиране и маркетингови дейности и те се предоставят от оперативните програми от новия програмен период”, изтъкна Георги Алипиев.

Той уточни, че такива са ОП „Региони в растеж”, „Добро управление”, „Околна среда”, „Наука и образование за интелигентен растеж” и Програмата за развитие на селските райони. „Региони в растеж” е най-масовата програма за българските общини, тъй като от 265, бенефециенти по нея могат да бъдат 232 общини”, допълни Денислава Бояджиева от Министерството на земеделието.

„Тази година се очаква да бъде най-силната за българсия туризъм.Прогнозите на родните туроператори сочат очакван ръст на туристите с над 30% в сравнение с предходни години. Най- много гости очакваме от Великобритания, Германия, Полша, Белгия, Франция,Скандинавските страни, Унгария, Чехия, както и от балканските държави”, подчерта Благой Рагин.

Председателят на БХРА припомни още за българското гостоприемство, за качествата на родните вина и киселото мляко, за възможностите, които предлага България за спа и културен туризъм и нарече българите „еврооптимисти”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.