62 нелегални мигранти и 75 каналджии са установени във вчерашната акция на МВР

62 лица, отговарящи на профила "нелегален мигрант", са установени от проверка измежду 10 0000 души, каза главен комисар Георги Костов, главен сектретар на МВР, по време на извънреден брифинг, предаде "Фокус".

Операцията е продължила 14 часа - от 6 до 22 часа на 13 май. Участвали са в нея 1431 служители на МВР с 438 автомобила. По думите на комисаря след проверки е установено, че 11 от тях са на възраст под 18 години, а 23 са незаконно пребиваващи в страната без регистрация.

"Останалите имат предоставено убежище от Държавна агенция за бежанците или очакват одобрение за такова. 23-ма от всички задържани са без регистрация", поясни Костов.

"В рамките на операцията са установени 304 лица съпричастни към каналджийска дейност, от които са задържани 75 лица. Установени са и 6 лица обявени за общонационално издирване", каза Костов. Той поясни, че общо от операцията са образувани 3 досъдебни производства за "каналджийска дейност" и 14 по други текстове от Наказателния кодекс. Иззети са 3 незаконно притежавани огнестрелни оръжия и 116 броя боеприпаси. Главен комисар Георги Костов подчертва, че в сравнение с проведени операции на МВР, по линия на незаконно пребиваващи чужденци в страната, през 2015 година задържаните са в пъти по-малко.

"За 2015 г. на 1 октомври са задържани 458 незаконно пребиваващи лица или с 20 пъти повече от вчерашната операция. На 30 октомври - 366 чужденци, на 15 ноември - 357", разясни Костов и увери, че мерките, които държавата предприема за охрана на бъгаро-турска и българо-гръцка граница са ефективни.

"Към 13 май центровете на "Държавна агенция за бежанците" са запълнени на 16%, а центровете към МВР - на 55%."

Костов уточни, че подобни операции са периодични и целта им е да се следи нивото на незаконната миграция.

"Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои", подчерта Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право