ГДБОП неутрализира организирана престъпна група, занимавала се с рекет, изнудване, каналджийство и лихварство

Снимка: Пресцентър на МВР

Специализираната полицейска операция е проведена на 12 май т.г. от служители на отдел "Контратероризъм" в ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сред задържаните седмина е и лидерът на групата Я.Й., издирва се и още един от сътрудниците им. Изяснено е, че групата е действала дълъг период от време на територията на кв. „Филиповци“, срещу заем от 100 до 5000 лева „клиентите“ им са залагали автомобили или имот.

Впоследствие, независимо, че връщали дължимото, хората не получавали заложеното. В хода на проведените действия са извършени претърсвания на около десет адреса, обитавани и ползвани от тях, включително и офис към автомивка, собственост на Я.Й.Намерени и иззети са множество записи на заповеди, договори за наеми, списъци на лица, банкови и лични карти на длъжници, заложени автомобили, както и противозаконно отнета кола и други вещи.

Намерени са още 15 хиляди лева и 15 хиляди евро, граната и незаконно притежаван пистолет. Установено е, че групата се е преквалифицирала и към подпомагане на трафик на чужденци, набирали са и шофьори, и автомобили за транспортиране им. В къща, собственост на лидера, са открити 30 мигранти – незаконно пребиваващи в страната, представили се за граждани на Сирия и Афганистан, които са предадени по компетентност на сектор „Миграция“ към СДВР. Разпитани са множество свидетели.

Към наказателна отговорност са привлечени седем лица, на петима от тях, сред които и на лидера на групата, мярката за неотклонение е удължена до 72 часа, като днес е внесено и искане в съда за постоянното им задържане. На другите двама е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Коментари

Задължително поле