Дневен хороскоп на Алена за сряда, 16.10.2019

На 16 октомври 2019 да почерпят

Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Екатерина Захариева: КС трябва да се сезира за част от въпросите от референдума на Слави Трифонов

Според министъра на правосъдието Екатерина Захариева по част от въпросите от референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов, който ще се проведе заедно с президентските избори, трябва да бъде питан Конституционният съд. Един от въпросите, по които се спори дали може да бъде обект на допитване до народа, е намаляването на половина на броя на народните представители, предаде БНР.

„Не бива енергията на хората да се хаби напразно. Нека Конституционният съд да каже може ли по въпросите от компетентността на Велико народно събрание да се свика референдум. И това ще бъде честно към хората.

Много е хубаво, че се инициират референдуми, но е много важно най-после да се изчисти веднъж завинаги въпросът кои въпроси могат да се подлагат на национално допитване. И е хубаво може би освен по конкретните въпроси да се иска по принцип тълкуване на нормата за референдумите, която е доста оскъдна“, заяви министърът на правосъдието.

Захариева коментира темата след края на извънредното заседание на Висшия съдебен съвет, посветено на промените в Закона за съдебната власт. Спор сред кадровиците предизвика предложението експертите към инспектората на Висшия съдебен съвет, които ще правят проверки за почтеност и интегритет на магистратите, да се назначават, само ако преминат детектор на лъжата. Срещу полиграфа се обяви главният прокурор, първо защото експертите не трябвало да се третират като престъпници и второ, защото този метод бил крайно несигурен.

„Дискусията по този въпрос ще продължи“, обеща министър Захариева, и коментира друга спорна тема – трябва ли публичните личности, сред които и магистратите, да се проверяват по анонимни сигнали. Според нея както един подписан сигнал може да се окаже донос, така и анонимен може да се окаже верен: „Може да има абсолютно неанонимен сигнал и той да бъде пълен донос. И това означава ли, че ние ще трябва да се сезираме, само защото е подписано с име, лицето съществува. Виждали сме десетки такива случаи в България, за съжаление. А може да има сигнал, който е анонимен, но да има много по-верни факти в него и много по-основателни. Тука не е въпросът дали е подписан, или не, а дали и какво пише в него“, коментира тя.

На въпрос как обаче проверяваното лице по донос да търси правата си тя отговори: „Той ще търси правата си от органа, който е допуснал да се почва проверка по сигнал, на всичкото отгоре анонимен и който съдържа доноси. Много е важно, особено при анонимните сигнали, да се прави и да е ясна тази предварителна проверка какво съдържа. Ако не е ясна, по-добре да се откажем от тях.“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.